Hlavní obsah

Nové 3D tiskárny tisknou z čokolády nebo cukrové hmoty

Ještě letos se mají na trhu objevit dvě 3D tiskárny na potraviny. Díky nim bude možné vytvořit z čokolády nebo cukrové hmoty tvary, které by prostřednictvím tradičních postupů šly vytvořit jen velmi obtížně. Obě tiskárny se objevily na letošním veletrhu spotřební elektroniky v Las Vegas.

Foto: Julie Jacobson, ČTK/AP

Cukrovinky vyrobené 3D tiskárnou ChefJet Pro.

Článek

Menší tiskárna ChefJet je omezena jen na jednobarevné kreace. Větší tiskárna ChefJet Pro však již dokáže vyrobit i vícebarevné objekty. Nicméně odborníci se domnívají, že jejich prodej bude výrazně omezený kvůli vysoké ceně. Základní verze tiskárny stojí zhruba 5000 dolarů (více než 100 000 Kč) a vyspělejší verze až dvojnásobek. Tiskárny vyrábí americká společnosti 3D Systems.

Firma rovněž vytvořila digitální kuchařku, tedy aplikaci, která pomůže zákazníkům vyrábět dobroty pomocí tiskárny, uvedla na svých internetových stránkách BBC.

3D Systems však není jedinou firmou, která expanduje do této oblasti. Španělská firma Natural Machines nedávno představila prototyp tiskárny Foodini, která umí třeba vytvořit čokoládu nebo těstoviny ravioli.

Americká NASA poskytla finanční prostředky zakladateli texaské inženýrské společnosti na vývoj tiskárny na potraviny, kterou by mohli používat kosmonauti. Britská Choc Edge prodává tiskárnu, která dokáže vytisknout čokoládové tištěné vzory. Tiskárny firmy 3D Systems však poté, co se stanou komerčně dostupné, budou nejpokročilejší svého druhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám