Hlavní obsah

Malování světlem oslovilo tisíce lidí. Z tvůrců udělalo milionáře

Američané Duncan Frazier a Steve McGuigan před více než měsícem začali shánět drobné investory pro rozjezd masové výroby zařízení Pixelstick. To umožňuje před objektivem fotoaparátu kreslit jednoduché i složité obrazce. Přestože malování světlem existovalo už na konci 19. století, novinka oslovila na internetu přes dva tisíce lidí, díky čemuž si tvůrci na svůj účet připsali přes 12,5 miliónu korun.

Malování světlem pomocí zařízení Pixelstick

 
Článek

Že má Pixelstick zaděláno na úspěch, bylo zřejmé už krátce po rozjetí nabídky na serveru Kickstarter, který nápadití jedinci využívají k hledání investorů. Cílem bylo získat 110 tisíc dolarů (2,2 miliónu korun) potřebných k realizaci. Už za dva týdny bylo ale na účtu 404 000 dolarů (8,1 miliónu korun). [celá zpráva]

Foto: archív tvůrců

Obrazy vytvořené pomocí novinky vypadají úžasně.

Novinka vypadá na první pohled jako jednoduchá tyč, která po celé své délce ukrývá 198 barevných diod. Z počítače je do Pixelsticku možné nahrát libovolný obraz, jehož výška bude právě zmiňovaných 198 pixelů, šířka nijak omezená není. Snímek je zobrazován postupně sloupec po sloupci, pokud uživatel pohybuje plynule tyčí ze strany na stranu, vzniká světelná malba, kterou je schopen zachytit fotoaparát s pomalou uzávěrkou.

Foto: archív tvůrců

Z počítače je do Pixelsticku možné nahrát libovolný obraz, jehož výška bude alespoň 198 pixelů, šířka nijak omezená není.

S pomocí tohoto zařízení je možné vytvářet skutečné světelné obrazy, nejrůznější nápisy, ale i poutavá abstraktní díla. Co všechno se dá s novinkou a fotoaparátem s pomalou uzávěrkou vykouzlit, ukazují tvůrci na videu výše.

Foto: archív tvůrců

Celou světelnou tyč je možné snadno složit do malého pouzdra.

Pixelstick by se měl příští rok objevit i ve volném prodeji. Přesnou cenu ani konkrétní dostupnost zatím tvůrci nepotvrdili. Každý, kdo přispěl na Kickstarteru alespoň 250 dolary (5000 Kč), dostane příští rok vlastní Pixelstick.

Foto: archív tvůrců

Obrazy vytvořené pomocí novinky vypadají úžasně.

Reklama

Související témata:

Související články

Zbohatli díky jednoduchému nápadu

Malování světlem není žádná převratná novinka, tato technika se využívala už na konci 19. století. Její možnosti však nyní posouvají dva mladíci z New Yorku do...

Brýle s dimenzí navíc nadchly tisíce lidí

Unikátní brýle castAR, které dokážou zobrazovat před uživatelem 3D obraz, nadchly téměř čtyři tisíce lidí. Ti se rozhodli projekt finančně podpořit. Jeri...

Výběr článků

Načítám