Hlavní obsah

Týmy z projektu StartupYard budou moci nahlédnout pod pokličku vyhledávání Seznamu

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Seznam.cz se již třetím rokem bude dělit o své know-how se začínajícími podnikateli z pražského akcelerátoru StartupYard. Na jaře příštího roku nabídne česká internetová jednička účastníkům jarního běhu StartupYardu část vyhledávací technologie. To by jim mělo usnadnit rozběh jejich vlastních projektů.

Foto: Seznam.cz

Tým SEZNAM.CZ-CSIRT bude zodpovědný za řešení případných bezpečnostních incidentů uvnitř Seznam.cz i za komunikaci s okolními organizacemi.

Článek

„Tento projekt je pro nás výzvou. Naši fulltextovou technologii jsme si vyvinuli sami a stojí na ní zhruba 30 % našich tržeb, které přináší Sklik. I tak jsme se rozhodli část své technologie nabídnout jako pomoc pro evropské týmy, které se budou účastnit jarního běhu StartupYardu,“ uvedl Pavel Zima, generální ředitel společnosti Seznam.cz.

Právě tato data pomohou přinést na trh nové zajímavé projekty zaměřené na velká data a hledání.
Pavel Zima, generální ředitel společnosti Seznam.cz.

„Věříme, že právě tato data pomohou přinést na trh nové zajímavé projekty zaměřené na velká data a hledání. Těším se na další nápady týmů, nejen na celkem obligátní nástroje na monitoringy médií nebo prediktivní marketing,“ dodal Zima.

Seznam.cz nabídne týmům StartupYardu soubor dokumentů, které zaindexoval robot Seznam.cz a které byly předem klasifikovány dle určitých parametrů.

„Hledací technologie, kterou používá Seznam.cz, je postavena na technologiích Hadoop a Hbase. Týmy budou mít v jarním běhu programu akcelerátoru StartupYard přístup do testovacího clusteru. Ten obsahuje zhruba 100 miliónů pravidelně aktualizovaných dokumentů z internetu. Všechna tato data jsou stažená z webových stránek a předem zanalyzovaná a rozřazená podle domén, webserverů a URL,“ konstatovala mluvčí Seznamu Irena Zatloukalová.

A co StartupYard zájemcům nabízí? V rámci šestiměsíčního programu mají mladí podnikatelé šanci přijít se životaschopným produktem, který bude způsobilý si na sebe vydělat a přinést další možný kapitál na vlastní rozvoj.

Co je to start-up?

Pojem start-up označuje novou firmu nebo začínající projekt, jehož tvůrci jsou na samém začátku podnikání.

Poprvé začal být používán před rokem 2000, kdy v zámoří vzniklo během internetové horečky mnoho takovýchto společností. V posledních letech zažívají start-upy opět renesanci.

Společnost Seznam.cz se stala na začátku letošního roku strategickým partnerem projektu StartupYard. Mezi další investory projektu patří Credo Ventures Ondřeje Bartoše, Michal Illich, Petr Ocásek a nově i Robin Raszka. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám