Hlavní obsah

Apple chce po Samsungu další milióny kvůli jejich soudním sporům

Americký výrobce elektroniky Apple žádá po jihokorejském konkurentovi Samsung Electronics, aby mu zaplatil 22 miliónů dolarů (441 miliónů Kč) za právní výlohy spojené se soudní pří o patenty na chytré mobilní telefony iPhone a tablety iPad od Applu. S odvoláním na soudní dokumenty o tom v pátek informovala agentura AP.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační snímek

Článek

Za okopírování některých klíčových prvků iPhonu a iPadu přiřkly Applu už dříve soudní poroty v USA odškodné v souhrnné výši 930 miliónů dolarů (18,6 miliardy Kč), Samsung ale oznámil, že se proti tomu odvolá.

Americký gigant žádá po soudkyni Lucy Kohové, aby Samsungu nařídila zaplatit 15,7 miliónu dolarů na poplatcích za právníky. Podle AP to pokryje ani ne třetinu z více než 60 miliónů dolarů, které prý Apple dluží svým advokátům za soudní spory s Jihokorejci. Dalších 6,2 miliónu dolarů, které Apple od Samsungu nárokuje, má jít na úhradu různých vydání právnického týmu americké firmy.

Soud se bude žádostí zabývat 30. ledna.

Samsung se loni stal největším světovým výrobcem chytrých telefonů. Z první příčky sesadil právě svého amerického rivala. Firmy vedou od dubna 2011 řadu právních sporů ohledně patentů souvisejících s chytrými telefony i počítačovými tablety. Právní bitvu odstartoval Apple, když obvinil Samsung, že "otrocky" kopíruje jeho přístroje iPhone a iPad. Samsung na to reagoval žalobami na Apple.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám