Hlavní obsah

Evropská komise vyšetřuje kvůli podezření z kartelu firmy Samsung a Philips

Brusel
Aktualizováno

Mezi výrobce elektroniky, které kvůli podezření z kartelových dohod vyšetřuje Evropská komise, patří jihokorejský obr Samsung Electronics, nizozemský Philips a dále holding Media-Saturn, který je největším evropským řetězcem obchodů se spotřební elektronikou. Informovala o tom v pátek agentura Reuters.

Foto: Jan Čech, Novinky

Článek

Komise už ve čtvrtek uvedla, že její vyšetřovatelé v úterý uskutečnili razie v elektronických firmách v několika členských zemích Evropské unie, jména podniků však nesdělila. Komise má podezření, že firmy bránily internetovému prodeji elektronických výrobků, což mohlo vést k vyšším cenám pro spotřebitele.

Všechny tři společnosti v pátek uvedly, že s inspektory komise plně spolupracují. K věci se však odmítly podrobněji vyjádřit. Pokud komise dospěje k závěru, že firmy porušily pravidla hospodářské soutěže, může je potrestat pokutou až do deseti procent jejich ročních tržeb.

Komise pro ukončení svého vyšetřování nemá žádnou zákonnou lhůtu. Brusel upozornil, že razie jsou předběžným krokem a nelze z nich automaticky vyvozovat, že firmy skutečně porušily unijní zákony.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám