Hlavní obsah

Největší technologická inovace v historii Seznamu: budování datového centra

Novinky, mif

Společnost Seznam.cz již dříve oznámila, že chystá výstavbu vlastního datového centra. Nyní se projekt v Praze v Horních Počernicích posunul do fáze výběru dodavatelů jednotlivých technologií a stavby. Největší technologická inovace v historii české internetové jedničky přispěje k úspoře energie a ke snížení ekologického dopadu.

Foto: Seznam.cz

Vizualizace datového centra

Článek

První fáze výstavby datového centra by měla být dokončena koncem roku 2014. „Do deseti let do něj Seznam.cz investuje 200 miliónů korun výhradně z vlastních zdrojů, bez využití jakýchkoliv dotací, a bude zde prostor pro až 192 racků (systémy pro instalaci serverů a dalšího vybavení, pozn. red.) a vlastní laboratoř pro testování nových technologií,“ uvedla mluvčí Seznamu Irena Zatloukalová.

V současnosti jsou pro provoz Seznamu využívána datová centra externích dodavatelů. Finanční úspory z provozu vlastního datového centra by se měly projevit už v průběhu druhého roku provozu. Celková návratnost je plánována v horizontu šesti až osmi let.

Foto: Seznam.cz

Vizualizace interiéru datového centra

„Jde pro nás o největší cílenou technologickou inovaci v historii firmy. Umožní nám pojistit si naše podnikání do budoucna a zefektivnit provozní náklady. A také se postupně transformovat do vlastního cloudu, ve kterém se nám známý svět hardwaru propojuje se světem infrastruktury, ve které běží,“ vysvětlil Vlastimil Pečínka, technický ředitel společnosti Seznam.cz.

Velkou výhodou bude úspora energie, a to především díky nové technologii chlazení a efektnější provozní části datového centra. „Současná datová centra spotřebují přibližně 1,5–2krát více energie, než kolik vyžadují jejich servery (tzv. ukazatel PUE). My to chceme srazit na hodnotu 1,2,“ odhadl ekologickou stránku projektu Pečínka.

Vlastní solární elektrárna

„Hlavním provozním nákladem pro nás bude elektrická energie, kterou budeme poprvé v historii nakupovat sami za velkoobchodní ceny v objemu více než 3 GWh ročně,“ konstatoval Marek Leš, manažer datových center společnosti Seznam.cz.

Ke snížení energetické náročnosti přispěje také malá solární elektrárna, která vznikne na střeše datacentra. Seznam.cz bude mít nové datové centrum plně pod kontrolou, nebude zde fungovat žádný hardware s nevyhovujícími energetickými či tepelnými vlastnostmi, navíc v datacentru budou pracovat pouze interní zaměstnanci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám