Hlavní obsah

USA slíbily rychle řešit ochranu osobních údajů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký ministr spravedlnosti Eric Holder slíbil rychlé a uspokojivé vyřešení ochrany osobních údajů občanů Evropské unie. Uvedla to podle agentury AFP místopředsedkyně Evropské komise Viviane Redingová po pondělním setkání s Holderem ve Washingtonu. Dohody o ochraně osobních dat by se podle ní mělo dosáhnout na jaře 2014.

Foto: Rick Wilking , Reuters

Americký ministr spravedlnosti Eric Holder

Článek

Vztahy mezi Evropskou unií a Spojenými státy narušila aféra kolem sledovacích aktivit americké výzvědné služby NSA v Evropě, na které upozornil bývalý spolupracovník amerických tajných služeb Edward Snowden. Vyšlo najevo, že NSA sledovala internetovou a telefonickou komunikaci nejen miliónů Evropanů, ale i státníků, údajně i německé kancléřky Angely Merkelové.

Holder podle Redingové v pondělí poprvé připustil, že aféra představuje v Evropě skutečný problém. "Zavázali jsme se, že budeme postupovat rychle v jednání o uspokojivé dohodě o ochraně (osobních) údajů (občanů)," řekla podle AFP komisařka pro spravedlnost, základní práva a občanství Redingová po schůzce. Té se podle AFP také zúčastnili ministři Litvy a Řecka, tedy současné a nadcházející země předsedající EU, a dva další eurokomisaři.

Pondělní jednání USA-EU bylo podle Redingové "pozitivní a konstruktivní a bylo silným signálem k obnovení důvěry" mezi oběma kontinenty. Podobný pokrok ve vzájemných rozhovorech v otázce ochrany osobních údajů evropských občanů viděla prý poprvé.

V Evropě vyvolala nová odhalení v kauze NSA velké pobouření, které zastínilo i jednací program říjnového summitu EU v Bruselu. Na něm se evropští představitelé dohodli, že Merkelová a francouzský prezident François Hollande budou s USA o této záležitosti odděleně jednat a měli by se pokusit dohodnout pravidla pro fungování tajných služeb, aby k podobným excesům napříště už nedocházelo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám