Hlavní obsah

Seznam.cz založil tým CSIRT

Novinky, mif

Společnost Seznam.cz založila bezpečnostní tým SEZNAM.CZ-CSIRT. Ten by měl pomoci s rychlejším přijímáním, zkoumáním a řešením bezpečnostních incidentů na internetu. Tým bude zároveň komunikovat s ostatními bezpečnostními organizacemi.

Foto: Seznam.cz

Tým SEZNAM.CZ-CSIRT bude zodpovědný za řešení případných bezpečnostních incidentů uvnitř společnosti Seznam.cz i za komunikaci s okolními organizacemi.

Článek

„Seznam.cz dlouhodobě usiluje o zlepšování komunikace s důležitými organizacemi na českém, ale i zahraničním internetu. Jedním z dílčích kroků na cestě k lepší komunikaci napříč internetem je i formální založení bezpečnostního týmu SEZNAM.CZ-CSIRT,“ uvedl Štefan Šafár, bezpečnostní administrátor společnosti Seznam.cz.

Ten podle něj bude jednak zodpovědný za řešení případných bezpečnostních incidentů uvnitř společnosti Seznam.cz, jednak za komunikaci s okolními organizacemi. „Těm dává k dispozici přímý kanál schopný rychle reagovat na bezpečnostní incidenty. Seznam.cz se tak přidal se svým CSIRT týmem po bok současných týmů v České republice jako jsou CZ.NIC, Active24, CESNET, MUNI a Národní CSIRT.CZ ČR,“ konstatoval Šafár.

Zároveň připomněl březnové DDoS útoky, které cílily na některé tuzemské servery. Směřovány byly nejprve na zpravodajské weby, potom na portál Seznam.cz, servery bank a telefonních operátorů. [celá zpráva]

„Prověřené kontaktní adresy a předvídatelnost jiných CSIRT týmů nám nyní dává příslib rychlejší a pohodlnější komunikace, a tím i lepšího řešení podobných problémů. Můžeme si například vyměňovat informace o tom, které metody obrany jsme zkoušeli, případně sdílet jiné důležité informace, jako je zdrojová síť útoku, charakteristika packetů a podobně,“ uzavřel bezpečnostní administrátor společnosti Seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám