Hlavní obsah

Rozesílání škodlivého spamu je na vzestupu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Množství nevyžádané elektronické pošty, která obsahuje škodlivé programy, se ve 3. čtvrtletí proti předchozímu kvartálu zvýšilo 1,5krát. Většina škodlivých programů šířených přes e-maily cílila na přihlašovací údaje uživatelů, hesla a citlivé finanční informace. Vyplývá to z pravidelné zprávy společnosti Kaspersky Lab.

Foto: Archiv, Právo

Článek

Celkový objem spamu proti druhému čtvrtletí klesl o 2,4 procentního bodu na 68,3 procenta. Celkem 22 procent nevyžádané pošty pocházelo z Číny, následují USA s 18 procenty a Jižní Korea s téměř 15procentním podílem. Česku patří podíl 0,17 procenta, což znamená 40. příčku.

Počet tzv. phishingových e-mailů, které kradou údaje k bankovním účtům, se zvýšil třikrát. Seznam škodlivých příloh v nevyžádané poště výrazně vede trojský kůň Spy.HTML.Fraud.gen. Ten se tváří jako internetová stránka používaná k přihlašování k internetovému bankovnictví. Phishingoví útočníci jej využívají k odcizení finančních informací.

Třetí čtvrtina roku 2013 byla bohatá na zpravodajsky atraktivní události, jako bylo narození královského potomka ve Velké Británii, honba FBI za Edwardem Snowdenem či železniční neštěstí ve Španělsku, které byly zneužity kybernetickými zločinci k šíření virů.

Odkazy směřují na napadené stránky

Odkazy v e-mailech o těchto událostech vedly na napadené stránky, z nichž byli uživatelé přesměrováni na populární Blackhole exploit kit. V říjnu jeho autora zatkli v Rusku. Analytici Kaspersky Lab odhadují, že se kvůli tomu sníží počet škodlivých spamů využívajících zpravodajské informace.

Ve třetí čtvrtině roku narazili analytici Kaspersky Lab také na hromadný e-mail od podvodníků, kteří napodobili odpověď technické podpory velké antivirové společnosti. E-mail uživatele informoval, že soubor, který údajně poslal k analýze, je škodlivý program. Údajný technik připojil do e-mailu soubor, který měl počítač vyčistit. Nicméně po otevření nalezl uživatel škodlivý program detekovaný antivirem jako Email-Worm.Win32.NetSky.q.

Velikost spamů se zmenšuje. Množí se ty, které mají pod jeden kilobajt, většina z nich neobsahuje téměř žádný text, pouze odkaz na přesměrovanou stránku nebo odkazovací službu, která zajišťuje unikátnost e-mailů. Tyto e-maily komplikují detekci spamovými filtry. Navíc mohou být odeslány rychle a ve velkém množství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám