Hlavní obsah

Špiónské hračky i obří had. Tokio představilo robotické novinky

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Tokio se tento týden proměnilo v ráj robotů. Víc než tři sta výrobců ze všech koutů světa se sjelo do Japonska, aby na největším veletrhu umělé inteligence prezentovalo svoje novinky. K vidění byly jednoduché modely sloužící jako hračky pro děti i složité stroje, které by v budoucnu měli lidem výrazně usnadnit život.

Na největším veletrhu robotů na světě se představilo přes 300 výrobců Video: Novinky/Reuters

 
Článek

Největší pozdvižení na veletrhu vzbudil robotický oblek pocházející z Tokijské univerzity. Ten kopíruje celé tělo a pohyby uživatele, díky mechanickým částem v oblasti zad, ramen a loktů ale výrazně zvyšuje fyzické schopnosti.

S nasazením se počítá v záchranných složkách i v továrenském průmyslu. „Hodně dělníků trpí bolestmi kyčlí, ať už v továrnách nebo v pečovatelských domech. Tak jsme se rozhodli vytvořit tento podpůrný systém, který lidem výrazně usnadní práci,“ konstatoval tvůrce obleku Hiroši Kobajaši.

Návštěvníci veletrhu mohli nahlédnout také pod pokličku vyspělých technologických hraček, které se ve volném prodeji nejspíše neobjeví. To je případ  unikátního dvoumetrového robota společnosti Hibot, který vypadá jako had.

Hadí robot může být dobrým řešením pro výzkumné a záchranné operace.
spoluzakladatel společnosti Hibot Michele Guarnieri

Tento osmikilogramový stroj by měl sloužit i v armádě, problém mu totiž nedělá prakticky jakákoliv překážka. Stejně jako zástupce říše zvířat se i jeho robotická obdoba pohybuje plynulými pohyby ze strany na stranu, roli přitom nehraje, zda se plazí někde v lese nebo plave ve vodě.

„Věříme, že tento hadí robot může být dobrým řešením pro výzkumné a záchranné operace. To bylo vlastně hlavním motivem, když jsme s tím začali,“ podotkl spoluzakladatel společnosti Hibot Michele Guarnieri.

Na své si na veletrhu přišli také návštěvníci z řad nejmenších. K vidění byla celá řada robotických kamarádů, kteří si kladou za cíl nahradit domácí mazlíčky. Nezanedbatelná část výstavní plochy pak ukazovala práci továrních robotů, kteří se podílejí například na výrobě automobilů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám