Hlavní obsah

Vymyslel program na sledování nevěrníků. FBI ho zařadila mezi největší kyberzločince

Tento týden se na seznamu nejhledanějších kyberzločinců amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) objevilo jméno třiatřicetiletého Salvadorce Carlose Enriquea Péreze-Melary. Po tom FBI pátrá kvůli tomu, že vyvinul a prodával program ke sledování milenců a milenek podezřelých z nevěry. Informovala o tom agentura AP.

Foto: repro FBI

Třiatřicetiletý Salvadorec Carlos Enrique Pérez-Melara

Článek

Program nazvaný Loverspy nebo Email PI funguje tak, že lidem podezřelým z nevěry poslal elektronické přání. Po jeho otevření se do systému nainstaloval software, jenž zachytával e-maily a zprávy odcházející z počítače, a dokonce dokázal sledovat dotyčného pomocí jeho vlastní webové kamery.

Třiatřicetiletý Salvadorec přitom na rozdíl od ostatních lidí na seznamu, kteří se zločiny po internetu obohatili o milióny dolarů, pomocí programu zřejmě příliš nezbohatl. Prodával jej za 89 dolarů (1800 Kč) za kus.

Podle FBI prodal Pérez-Melara svůj program asi tisícovce zákazníků, kteří se ho pak pokusili nasadit proti zhruba 2000 lidem. „Návnadu“ vyslanou softwarem ale otevřela asi jen polovina z nich.

Miliónová odměna

Ti, kteří si tento spyware od Salvadorce koupili, byli obviněni z nezákonného sledování elektronické komunikace, za což většina z nich podle AP vyvázla s podmínečnými tresty nebo s pokutou.

Pérez-Melara přišel v roce 2003 na studentské vízum do Spojených států a studoval na univerzitě v San Diegu. Tehdy také začal program Loverspy prodávat. Americkým úřadům uniká od roku 2005, kdy na něj podaly obžalobu. Jeho posledním známým místem pobytu byl jeho rodný Salvador. Za informace vedoucí k jeho dopadení vypsaly úřady odměnu 50 tisíc dolarů (asi milión korun).

Podle vedoucího oddělení boje s kybernetickým zločinem Johna Browna zařadila FBI Péreze-Melaru na seznam nejhledanějších zločinců kvůli tomu, že se ho nedaří vypátrat už dlouhou dobu.

Reklama

Výběr článků

Načítám