Hlavní obsah

Česká republika požadovala po Applu data o uživatelích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Apple za první pololetí letošního roku obdržela přes dva tisíce žádostí o vydání informací o svých uživatelích. Česká republika se na amerického softwarového giganta v této souvislosti obrátila dvakrát, uspěla jednou. Vyplývá to z informací, které zástupci Applu zveřejnili v úterý na svých internetových stránkách.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Apple zveřejnil rovněž statistiku žádostí, které se týkaly informací o uživatelských zařízeních. Česko v této kategorii požádalo dvanáctkrát a sedmkrát uspělo. Podle Applu se tyto informace týkaly především ukradených počítačů, tabletů a mobilů.

„Vypracovali jsme tuto zprávu na základě požadavků od jednotlivých států, které hledají informace o určitých zařízeních nebo uživatelích. Osobní data zákazníků a ochrana jejich soukromí mají pro nás absolutní prioritu,“ uvedli zástupci Applu ve zprávě.

Největší zájem o sdílení uživatelských dat měly Spojené státy (1000 až 2000), na pomyslné druhé příčce je se 127 žádostmi Británie a 103krát usilovalo o tyto informace Španělsko. Německo podalo 93 žádostí a pátá je Austrálie se 74 dotazy.

Přesné údaje o tom, kolik a jaká data Apple Spojeným státům poskytl, nejsou k dispozici. Apple uvádí, že nevyhověl nule až tisícovce žádostí. „V době vypracování této zprávy nám americká vláda neumožnila zveřejnit přesný rozsah žádostí a jednotlivých úkonů,“ konstatovali zástupci Applu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám