Hlavní obsah

Stránky Českého rozhlasu mají problémy, lidem hlásí, že jsou nebezpečné

Aktualizováno

Internetové stránky Českého rozhlasu nejsou v některých internetových prohlížečích dostupné. Stránka ohlásí varování, že daná adresa, v tomto případě www.rozhlas.cz, je nahlášena jako útočná stránka a může být pro uživatele nebezpečná.

Foto: repro www.rozhlas.cz

Varovné hlášení v prohlížeči Firefox

Článek

Hlášení, které zobrazuje prohlížeč Firefox, uvádí, že útočné stránky mohou instalovat programy, které z počítače kradou důvěrná data a používají ho k dalším útokům.

Mluvčí Českého rozhlasu Zora Karmazín Blümlová potvrdila, že stránky nejsou kvůli falešnému poplachu dostupné. „Příčinou je nepravdivé hlášení závadnosti stránek. V důsledku toho se běžní uživatelé nemohou na stránky ČRo dostat,” uvedla.

Zatím neví, kdy bude stránka opravena a chybná hláška zmizí. „Bezpečnost systémů Českého rozhlasu není ohrožena. Český rozhlas zdůrazňuje, že jeho webové stránky žádný škodlivý kód neobsahují, jde o zlomyslné hlášení,” doplnila.

Problémy mají stránky jen v některých prohlížečích, například v Internet Exploreru adresa normálně funguje.

Stránky někdo hlásil jako závadné

Podle ředitele centra zpravodajství ČRo Tomáše Pancíře problém vznikl proto, že někdo hromadně hlásil, že jsou stránky rozhlasu závadné. "To samozřejmě není pravda, nicméně ty systémy jsou automatické, takže když těch hlášení přišlo hodně, tak jednoduše systém Googlu zablokoval naše stránky. Z toho systému pak přebírají databázi další prohlížeče, dokonce i antivirové programy," vysvětlil Pancíř ve vysílání Radiožurnálu, proč se problém objevuje i v dalších prohlížečích.

Samotné stránky podle něj nijak závadné nejsou. "Tvrdí to naši technici, dávají za to ruku do ohně," dodal. Český rozhlas proto blokaci reklamuje, ale zatím není jasné, kdy budou internetové stránky znovu zprovozněny.

Reklama

Výběr článků

Načítám