Hlavní obsah

Apple odhalil nové iPady

• Aktualizováno
Novinky, mif

Společnost Apple v úterý večer na tiskové konferenci v San Francisku odhalila dva nové počítačové tablety iPad. Kromě toho byla k vidění i řada nových počítačů a inovovaný operační systém OS X, který americký počítačový gigant nabídne svým zákazníkům zdarma.

Apple iPad AirVideo: Archív výrobce

 
Článek

Na úvod konference vystoupil šéf Applu Tim Cook, aby tradičně zhodnotil situaci firmy za poslední měsíce: „Uvedli jsme do prodeje hned dva nové iPhony. Jejich nástup byl fenomenální a zájem lidí byl neskutečný.“

„Společně s novými telefony jsme do světa vypustili také mobilní platformu iOS7. Ta je v současnosti nainstalována na 64 % mobilních přístrojů, tedy iPhonech, iPadech a iPodech Touch,“ pochlubil se Cook. Přesná čísla však neprozradil.

Foto: ČTK/AP

Oba nové iPady vedle sebe

„Prodali jsme 170 miliónů iPadů. Na začátku náš tablet srovnávali s netbooky, ale kdo si dnes na netbooky vzpomene? iPad ovládá 81 % celosvětového trhu. Je to doslova magické zařízení,“ neskrýval své nadšení šéf Applu.

„Ale je čas na změnu,“ vykřikl směrem k již tleskajícímu publiku a na obří obrazovce za ním se zobrazily dva nové iPady. Plnohodnotná verze s pořadovým číslem pět a druhá generace verze Mini.

Foto: Reuters

iPad Air je velmi tenký

Velký iPad s 9,7palcovým displejem se jmenuje Air. Apple tím chce zdůraznit největší přednosti zařízení – je jedním z nejlehčích a nejtenčích (7,5 mm) tabletů na trhu. Přitom ale díky 64bitovému procesoru Apple A7 nabízí citelně vyšší výkon. Například při otevírání nejrůznějších souborů by měl být přístroj až dvakrát rychlejší.

Druhým představeným tabletem je iPad Mini, který je stejně jako předchůdce vybaven 7,9palcovým dotykovým panelem. Ve srovnání s loňskou generací bylo ale citelně vylepšeno jeho rozlišení (2048 x 1536 obrazových bodů), o čemž se spekulovalo ještě před tiskovou konferencí. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Nový iPad Mini

Oba nové tablety s logem nakousnutého jablka se začnou prodávat už v listopadu, a to i v České republice. Oznámeny však byly zatím pouze ceny pro americký trh. Nový iPad Mini bude stát 399 USD (7500 Kč) a iPad Air vyjde na 499 USD (9500 Kč).

Pokud zákazník bude kromě WiFi vyžadovat také 3G připojení nebo vyšší paměť (v základu mají obě novinky 16 GB), cena ještě poroste. Lze předpokládat, že na tuzemském trhu budou přístroje klidně i o několik tisíc korun dražší.

Foto: Reuters

Šéf Applu Tim Cook s novým iPadem Air

Nový operační systém

Jednou z dalších novinek je operační systém OS X 10.9 Mavericks. Proti předchůdci s kódovým označením Mountain Lion přináší lepší podporu pro více monitorů i celoobrazovkové aplikace a nový design, který je sladěn s estetikou mobilní platformy iOS 7.

Foto: Reuters

Nový operační systém Mavericks nabídne Apple zdarma.

Mavericks je k dispozici od úterního večera. Velkým překvapením je to, že jej americký počítačový gigant nabídne zcela zdarma. V minulosti si totiž vždy za aktualizace operačních systémů nechal zaplatit, byť se jednalo o částky v řádech stokorun.

Vyšší výkon, delší výdrž

Vylepšení se dočkaly i laptopy z řady MacBook Pro, které cílí především na náročnější uživatele. 13palcový model je tenčí než předchůdce a nabídne Retina displej s vysokým rozlišením 2560 × 1600 obrazových bodů. Postaven bude na platformě Intel Haswell, která kromě vyššího výkonu nabídne i delší výdrž na baterie. Konkrétně až devět hodin.

Foto: Reuters

Nové MacBooky Pro

Stejnými součástkami bude disponovat také model s 15palcovou obrazovkou a rozlišením 2880 × 1800 pixelů, výdrž však klesne k osmi hodinám. Obě novinky se pochlubí také podporou nového bezdrátového standardu WiFi 802.11ac, která by proti současným sítím měla být až třikrát rychlejší.

Pro fajnšmekry si Apple připravil nový Mac Pro, který byl však již k vidění na WWDC 2013 v červnu. Zástupci Applu však na akci prozradili, že novinka se bude prodávat od 2999 USD (56 000 Kč). Za tuto sumu nabídne čtyřjádrový procesor Intel Xenon s taktem 3,7 GHz, 12 GB operační paměti, dedikovanou grafiku FirePro D300 a 256GB SSD jednotku.

Foto: Reuters

Kulatý počítač Mac Pro

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám