Hlavní obsah

Samsung nabízí Evropské komisi ukončení patentových žalob, požaduje ukončení vyšetřování

Právní bitva mezi společnostmi Apple a Samsung se s největší pravděpodobností chýlí ke konci. Jihokorejský elektronický gigant totiž nabídl regulátorům Evropské unie, že výměnou za ukončení antimonopolního vyšetřování přestane žalovat konkurenty kvůli některým patentům v oblasti bezdrátové komunikace. Oznámila to ve čtvrtek Evropská komise.

Foto: Tobias Schwartz, Reuters

Šéf mobilní divize Samsungu JK Shin

Článek

Regulátoři v prosinci obvinili Samsung, že se snaží zabránit konkurenční americké společnosti Apple ve využívání patentů, které jsou zásadní pro fungování mobilních telefonů. Obvinění se týká sítě 3G UMTS, která je v EU standardem. Samsung se podle EK zavázal, že poskytne patenty spojené s touto sítí konkurenci za poctivých podmínek. Předloni však údajně v některých zemích začal v používání těchto patentů Applu bránit.

Samsungu v důsledku tohoto obvinění hrozí podle agentury Reuters pokuta ve výši až deseti procent jeho ročních tržeb. To představuje částku více než 18 miliard dolarů (zhruba 340 miliard Kč).

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Komisař Evropské unie pro hospodářské a měnové záležitosti Joaquín Almunia

Evropský komisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia ve čtvrtek upozornil, že uplatňování patentových práv je legitimní podnikatelskou praktikou. To však podle něj neplatí v případě, kdy se patenty týkají technologií, které jsou v daném odvětví standardem.

Samsung podle komise nabídl, že v příštích pěti letech nebude žalovat konkurenty kvůli patentům nezbytným pro standardy v mobilní komunikaci. Komise vyzvala zainteresované strany, aby se během jednoho měsíce k návrhu Samsungu na ukončení vyšetřování vyjádřily.

Právní bitvu mezi oběma společnostmi odstartoval Apple loni v dubnu ve Spojených státech, když obvinil Samsung, že jeho chytré telefony a tablety Galaxy „otrocky“ kopírují jeho produkty iPhone a iPad. Spor se od té doby rozšířil do dalších zemí včetně AustrálieJaponska, Koreje a některých evropských zemí. Několik soudů včetně Nizozemska, USA a Austrálie však již rozhodlo, že Samsung může své tablety prodávat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám