Hlavní obsah

Seznam.cz nabídne unikátní podobu vyhledávání

Novinky, mif
Aktualizováno

Společnost Seznam.cz nabídne svým uživatelům novou podobu vyhledávání, výsledky budou založeny na velkých náhledech internetových stránek. Doposud se zobrazovaly pouze malé ikony doplněné textovým popisem. Novinka je primárně určena pro chytré telefony a počítačové tablety, využívat ji budou moci ale také uživatelé na klasických stolních počítačích a noteboocích.

Foto: Seznam.sk

Nová podoba vyhledávání je primárně určena pro mobilní zařízení. Již nyní ji ale mohou využívat lidé na stránkách Seznam.sk.

Článek

„Novou podobu hledání nabídneme ode dneška pro všechno vyhledávání z mobilních zařízení. Pro hledání z počítačů budeme o něco opatrnější. Vylosovaným lidem nabídneme možnost otestovat nové hledání – budeme tedy fungovat na principu náhodných pozvánek pro naše uživatele,“ uvedl Pavel Zima, generální ředitel společnosti Seznam.cz.

„Nové ‚maticové‘ vyhledávání spouštíme jen na vybraných kanálech pro malé množství lidí, abychom otestovali uživatelské reakce a spokojenost s novým formátem,“ doplnil Zima.

Foto: Seznam.cz

Aktuální podoba vyhledávání

Nový design vyhledávání není uživatelům cizí, Seznam.cz jej použil také u svých služeb Sbazar.cz nebo Volnamista.cz. „Vizuální stránka hraje v lidském rozhodování velkou roli. Testy opakovaně potvrzují, že náhledy stránek jsou pro lidi při vyhledávání na internetu dobrým vodítkem. Proto je i nový vzhled Seznam.cz Vyhledávání postaven na velkých náhledech webových stránek. Ty navíc nově nejsou řazeny vertikálně odshora dolů, ale využívají maticového systému zobrazení,“ konstatovala mluvčí Seznamu Irena Zatloukalová.

Celá stránka je responzivní, to znamená, že se automaticky přizpůsobí rozlišení displeje, na kterém je spuštěna. Rozdíl přitom nehraje, zda jde o chytrý telefon, tablet nebo počítač. S novým designem nepřijdou uživatelé o šikovné funkce fulltextového hledání, jako jsou například opravy překlepů, našeptávač nebo převodník měn.

Seznam.cz míří na Slovensko

Se svým vyhledávačem míří Seznam také na Slovensko. Naši východní sousedé budou moci vyhledávat ve slovenštině na adrese Seznam.sk. Na této doméně je počínaje čtvrtkem k dispozici již nová podoba vyhledávání, která bude primárně zobrazovat slovenské výsledky.

„Doména Seznam.sk neznamená, že jsme se rozhodli vstoupit na slovenský trh v nějakém velkém měřítku a že se budeme nyní věnovat rozjezdu našeho podnikání na Slovensku. Seznam.sk chápeme jako jakousi laboratoř. Naším hlavním cílem je vyzkoušet si, jak uživatelé nové hledání přijmou,“ podotkl Zima.

„Na Slovensku si chceme vybudovat a i v budoucnu využívat pártisícovou uživatelskou základnu k testování produktových novinek ve vyhledávači. Uvidíme, kolik lidí se nám podaří naším hledáním oslovit a zda to třeba časem nepovede k navýšení konkurenčního prostředí i na slovenském trhu on-line vyhledávání,“ doplnil generální ředitel společnosti Seznam.cz.

Šikovná mobilní aplikace 

Vyhledávání a další služby nabídne Seznam.cz také prostřednictvím zbrusu nové mobilní aplikace. Ta je aktuálně k dispozici pro mobilní zařízení s operačním systémem Android. Ve vývoji je ale již i verze pro iOS od Applu, tedy chytré telefony iPhone, multimediální přehrávače iPod a počítačové tablety iPad.

Foto: Seznam.cz

Mobilní aplikace Seznam.cz

Prostřednictvím aplikace se lidé jedním kliknutím dostanou přímo na domovskou stránku Seznamu a zároveň ke všem službám, které používají. „Mobilní aplikace funguje jako rychlý a jednoduchý internetový prohlížeč. Rozšířena je o řadu zajímavých doplňků, widgetů, umístitelných přímo na plochu mobilních zařízení. Uživatelé tak mohou velmi pohodlně sledovat například aktuální zpravodajství na obsahových službách nebo stav své e-mailové schránky,“ konstatovala Zatloukalová.

„Pro potřeby této mobilní aplikace jsme upravili i domovskou stránku Seznam.cz. Ta je nově plně v responzivním designu. Responzivní domovskou stránku tak nově uvidí i uživatelé přicházející z mobilních zařízení mimo aplikaci Seznam.cz. Spuštěním responzivní domovské stránky zaniká její současná mobilní verze,“ uzavřela mluvčí Seznamu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám