Hlavní obsah

Příchod nových operátorů se blíží, kmitočty pro LTE by mohli získat oba noví zájemci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE by mohli získat frekvence oba noví uchazeči. Na trhu by tak mohlo působit pět provozovatelů mobilních sítí. Uvedl to předseda ČTÚ Jaromír Novák.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Ilustrační foto

Článek

ČTÚ pro nově příchozí operátory vyčlenil část frekvencí v pásmu 800 MHz a část v 1800 MHz. Pokaždé jde o souvislý blok, který může získat jeden operátor jako celek. Podle Nováka by ale mohla nastat situace, že každý vydraží jeden z bloků. Dalším scénářem je, že by se jeden z nových uchazečů utkal o nevyhrazené frekvence v nejlukrativnějším pásmu 800 se stávajícími operátory.

Podle odborníka na telekomunikace Jiřího Peterky je otázkou, zda by vstup dvou nových hráčů dával ekonomický smysl. Kmitočtů v pásmu 800 MHz, které umožňuje pokrýt LTE celou ČR, je podle něho málo i pro čtyři zájemce. Pásmo 1800 MHz je využitelné jen pro hustěji osídlené oblasti.

Novák podotkl, že výše dosažené ceny v aukci by neměla být důvodem k zastavení aukce, jako tomu bylo v předchozí dražbě. „Nedovedu si představit, že by dosažení nějaké ceny bylo důvodem k zastavení,“ uvedl Novák.

Do aukce se přihlásilo pět zájemců 

Stát draží kmitočty v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz. Celkem se do aukce přihlásilo pět zájemců. Vedle stávajících, tedy T-Mobilu, Vodafonu a Telefóniky, ještě Revolution Mobile, což je bývalá PPF Mobile Services, odkoupená ředitelem Tomášem Budníkem od skupiny PPF, a pak Tasciane, za kterou stojí KKCG Karla Komárka.

S výnosem z aukce počítá návrh státního rozpočtu na příští rok. Vláda podle Nováka mírně navýšila odhadovanou částku z vyvolávací ceny 8,72 miliardy na zhruba 10 miliard korun.

ČTÚ má do 14. října zájemcům sdělit, zda jejich přihlášky obsahově vyhověly a mohou se aukce zúčastnit. Samotná dražba by měla začít 11. listopadu. Aukci ohrožuje žaloba a žádost o předběžné opatření podané Telefónikou kvůli některým podmínkám aukce. Firmě vadí vyhrazení kmitočtů v pásmu 800 MHz nebo povinnost poskytnout novému hráči národní roaming.

Reklama

Výběr článků

Načítám