Hlavní obsah

Bill Gates musí odejít z vedení Microsoftu, zní z řad akcionářů

Někteří významní akcionáři amerického softwarového gigantu Microsoft nechtějí ve vedení podniku jeho spoluzakladatele Billa Gatese. Ten podle nich ve funkci předsedy správní rady blokuje zavádění nových strategií a omezoval by schopnost nového generálního ředitele provádět zásadní změny. Agentuře Reuters to řekly zdroje obeznámené se situací.

Foto: Reuters

Bill Gates

Článek

Gatesův odchod z čela správní rady se podle zdrojů snaží prosadit tři z 20 největších akcionářů Microsoftu. Domnívají se, že Gates má v podniku větší slovo, než by odpovídalo jeho klesajícímu akciovému podílu.

Gates v současnosti vlastní zhruba 4,5 procenta akcií Microsoftu, takže je největším individuálním akcionářem podniku. Před vstupem Microsoftu na burzu v roce 1986 přitom kontroloval 49 procent podniku. Gates nyní prodává ročně zhruba 80 miliónů akcií Microsoftu. Pokud bude v těchto prodejích pokračovat, nebude mít do roku 2018 ve společnosti žádný podíl.

Foto: Reuters

Steve Ballmer

Americký softwarový gigant nyní hledá nového generálního ředitele. Současný šéf Steve Ballmer totiž na konci srpna oznámil, že do roka hodlá složit funkci a odejít z vedení firmy. [celá zpráva]

„Nikdy není perfektní čas pro takovouto změnu, ale cítím, že teď je ten správný čas. Pustili jsme se do nové strategie s novou organizací. Potřebujeme generálního ředitele, který zde bude pro držení tohoto směru delší dobu,“ napsal Ballmer v otevřeném dopise zaměstnancům.

Microsoft nastartoval sérii změn

Microsoft v loňském roce nastartoval sérii změn, kterou má zřejmě Ballmer na mysli ve svém dopise zaměstnancům. Hlavním cílem je, aby produkty Microsoftu nenacházeli lidé jen v počítačích, ale i v mobilech, televizích a tabletech.

"Nahrazení staré gardy novými tvářemi by mohlo vytvořit podmínky pro řádné přehodnocení strategie podniku," uvedl Todd Lowenstein z investiční společnosti HighMark Capital Management, která vlastní akcie Microsoftu.

Podle analytičky Kim Caugheyové Forrestové z firmy Fort Pitt Capital Group však pro Gatesův odchod není vhodná doba. Gates by podle ní mohl hrát v Microsoftu dokonce větší roli.

Související téma

Foto: Novinky

Microsoft.

Společnost Microsoft je největší softwarovou firmou na světě, která má dominantní postavení na trhu s operačními systémy a kancelářskými aplikacemi. V roce 1975 ji pod původním názvem Micro-soft společně založili Paul Allen a Bill Gates, který byl v roce 2009 podle časopisu Forbes nejbohatším člověkem na planetě.

Reklama

Související témata:

Související články

Microsoft koupí Nokii

Americký softwarový gigant Microsoft koupí od finské společnosti Nokia její hlavní divizi mobilních telefonů, a stane se tak jedním z jejich předních světových...

Výběr článků

Načítám