Hlavní obsah

Datové centrum Seznamu bude stát v Horních Počernicích

Novinky, mif

Nové datové centrum společnosti Seznam.cz bude stát v Horních Počernicích. Zástupci české internetové jedničky nyní dolaďují detaily celého projektu. Uvedl to PR specialista společnosti Seznam.cz Jakub Šumanský.

Foto: Seznam.cz

Servery Seznamu (Ilustrační foto)

Článek

„Seznam.cz si již dříve vybral společnost Altron jako generálního dodavatele stavby datového centra. Po hledání vhodného pozemku pro výstavbu byl vybrán a nyní již i smluvně definitivně potvrzen pozemek v Horních Počernicích, který patří společnosti VGP,“ konstatoval Šumanský.

„V nejbližší době se rozběhnou výběrová řízení na jednotlivé dodavatele, do konce roku se budou řešit zejména oblasti stavby, technologie VN/NN (rozvody vysokého a nízkého napětí, pozn. red.) a chlazení,“ doplnil PR specialista společnosti Seznam.cz Jakub Šumanský.

Šetrnější servery

Společnost Seznam.cz se už loni pochlubila, že potřebuje pro provoz svých služeb na jediný měsíc tolik elektrické energie jako 90 domácností na celý rok. Ještě v prvním čtvrtletí roku 2010 přitom tato spotřeba kontinuálně rostla. Pomocí softwarových řešení, jako je například virtualizace, i díky pravidelné obměně hardwaru, je však dosaženo výrazných úspor.

V roce 2012 byla měsíční úspora elektrické energie Seznamu taková, že by pokryla nároky 400 průměrných domácností za měsíc. Masivních úspor dosahuje česká internetová jednička například pomocí deduplikace souborů v přílohách u e-mailů, díky čemuž může provozovat menší počet pevných disků.

K úsporám přispívá také virtualizace serverů, kdy jeden fyzický server může díky výkonnějšímu hardwaru fungovat „virtuálně“ jako několik starších a pomalejších strojů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám