Hlavní obsah

Investor Carl Icahn se stahuje z boje o kontrolu nad firmou Dell

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Investor Carl Icahn se rozhodl ukončit svou snahu o zablokování plánovaného převzetí amerického výrobce počítačů Dell skupinou vedenou jeho zakladatelem Michaelem Dellem. Uvedl to v dopise akcionářům podniku. Zdůraznil však, že je i nadále proti tomuto převzetí.

Foto: Profimedia.cz

Investor Carl Icahn

Článek

Icahn tvrdí, že nabídka na převzetí Dellu jeho zakladatelem a investiční společností Silver Lake za 25 miliard dolarů (489 miliard Kč) podnik podhodnocuje, a učinil již řadu kroků, aby převzetí zabránil. Podle dopisu však nakonec dospěl k závěru, že boj proti tomuto převzetí je "téměř nemožné vyhrát".

Icahn vlastní ve společnosti Dell téměř devítiprocentní podíl. Je tak druhým největším akcionářem po zakladateli firmy, který kontroluje 16procentní podíl a hodlá podnik po dokončení transakce stáhnout z akciového trhu. Akcionáři by o nabídce na převzetí měli hlasovat ve čtvrtek.

Dell uvedl svou firmu na veřejný trh v roce 1988, kdy měla hodnotu 85 milionů dolarů. Dell trhu osobních počítačů kraloval zejména na vrcholu internetového boomu kolem roku 2000, kdy jeho hodnota překračovala 100 miliard dolarů. V roce 2006 jej z první příčky sesadila jiná americká společnost Hewlett-Packard.

V současnosti je Dell třetím největším výrobcem počítačů na světě a dál ztrácí. Společnost podle expertů potřebuje razantní restrukturalizaci, kterou chce její zakladatel provést bez toho, aby trh tlačil na rychlé výsledky. Cílem je změnit hlavní zaměření firmy z výroby počítačů na výnosnější poskytování služeb pro podnikovou klientelu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám