Hlavní obsah

Tajné služby USA vnikají do cizích počítačových sítí a ničí je

Výzvědné služby Spojených států pronikají do počítačových sítí v zahraničí, aby je mohly neustále nepozorovaně sledovat a případně i ničit. Cíle jsou prý hlavně v Íránu, Rusku, Číně a Severní Koreji. Napsal to list The Washington Post s odvoláním na tajné dokumenty a bývalé americké činitele.

Foto: koláž Novinky s použitím ČTK/AP

Nové důkazy o této činnosti podle deníku poskytuje tajný rozpočet amerických rozvědek, který prozradil bývalý spolupracovník agentury NSA Edward Snowden.

Článek

Nové důkazy o této činnosti podle deníku poskytuje tajný rozpočet amerických rozvědek, který prozradil bývalý spolupracovník agentury NSA Edward Snowden. V rámci projektu pod kódovým označením GENIE, dotovaného 652 milióny dolarů (12,6 miliardy korun), se američtí počítačoví specialisté dostávají do cizích sítí s cílem získat nad nimi skrytou kontrolu.

Každý rok prý implantují na dálku sofistikované malwary do desítek tisíc počítačů, routerů a firewallů. Záměrem prý je, aby tyto počty šly do miliónů.

Podle dokumentů poskytnutých Snowdenem a podle výpovědí bývalých amerických oficiálních činitelů je tato činnost mnohem rozsáhlejší a agresivnější, než se doposud myslelo. A vláda o této aktivitě odmítá cokoli sdělovat.

Stovky útočných operací za rok

Rozsah a míra těchto operací představují posun v politice, která se v minulosti snažila respektovat mezinárodní normy namířené proti útokům v kyberprostoru, poznamenal The Washington Post. Jen v roce 2011 prý tajné služby USA provedly v počítačovém prostředí 231 útočných operací. Tři čtvrtiny z nich byly podle tajného rozpočtu namířeny proti prioritním cílům.

Bývalí oficiální činitelé přitom upřesnili, že tyto prioritní cíle zahrnují protivníky, jako jsou Írán, Rusko, Čína a Severní Korea, a aktivity v oblasti šíření jaderných zbraní.

Většina útočných počítačových operací má okamžitý účinek na data nebo na správnou funkci zařízení protivníka, jako je pomalejší spojení sítě, problémy se zobrazováním na displeji nebo chaotické výsledky základních počítačových operací. Tyto potíže ale mohou mít vážné důsledky, jestliže protivníkovi způsobí špatné načasování útoku, ztrátu kontroly nad počítačem nebo chybné zaměřování.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám