Hlavní obsah

Čínský internet prý zasáhl dosud největší hackerský útok

Peking

Čínský internet se údajně stal v neděli terčem největšího hackerského útoku v historii. Uvedla to v úterý vláda v Pekingu, podle níž útok zasáhl stránky s koncovkou .cn a ochromil jejich provoz.

Foto: Novinky

Článek

Řada čínských webových stránek zůstala v důsledku útoku v neděli nedostupná, případně byl přístup na tyto stránky zpomalen, napsal australský list The Sydney Morning Herald.

Kdo by za útokem mohl stát, zatím není známo. Objevily se i spekulace, že by jeho autorem mohla být přímo čínská vláda, která se tímto způsobem mohla pokusit zabránit veřejné diskusi o probíhajícím soudním procesu s kdysi prominentním komunistickým činitelem Po Si-lajem.

Celkově bylo prý postiženo více než osm miliónů stránek s národní doménou nejvyššího řádu .cn, včetně populární sociální sítě Weibo, která je čínskou obdobou Twitteru.

Útok přišel ve dvou vlnách 

Vládní agentura Čínské internetové informační centrum (CNNIC) uvedla, že se jednalo o "vůbec největší DDoS útok" na čínský systém doménových jmen.

Podle Čínského internetového informačního centra útok přišel ve dvou vlnách: první napadení domén s koncovkou .cn bylo zaznamenáno v neděli časně ráno, druhé pak o dvě hodiny později.

Spojené státy opakovaně obviňují Čínu z hackerských útoků na internetové stránky amerických vládních agentur či amerických firem. Peking tato obvinění odmítá a prohlašuje, že Čína sama je častou obětí hackerů.

DDoS útoky na české servery

Kybernetickým útokům typu DDoS čelily začátkem března také některé tuzemské servery. Směřovány byly nejprve na zpravodajské weby, potom na portál Seznam.cz, servery bank a telefonních operátorů. Bezpečnostní experti v této souvislosti hovoří o největším útoku v historii českého internetu. [celá zpráva]

Co je DDoS

Útok DDoS (Distributed Denial of Service) má vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server.

Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám