Hlavní obsah

Tajná služba dokáže sledovat tři čtvrtiny komunikace na webu v USA

Právo, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká tajná služba Národní bezpečnostní agentura (NSA) má kapacitu sledovat tři čtvrtiny internetového provozu v USA. S odvoláním na pracovníky služby to uvedl The Wall Street Journal s tím, že je to daleko víc, než činitelé dosud přiznali.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Sledovací programy mají monitorovat s pomocí telekomunikačních společností e-maily a volání ze zahraničí do USA a naopak a také ty, které jsou zprostředkovány přes americké území. Podle zdrojů WSJ je ale nastavení programů tak široké, že mohou jako vedlejší produkt nabírat i domácí komunikaci.

Programy popsané deníkem WSJ se liší od těch, které obsahují dokumenty zveřejněné uprchlým technikem tajných služeb Edwardem Snowdenem o sledování telefonních hovorů a získávání dat ukládaných telekomunikačními společnostmi (Prism).

Na rozdíl od nich mohou monitorovací programy sledovat skoro jakoukoli činnost na webu, pokud to umožňuje široce formulovaný souhlas povolený tajným speciálním soudem.

Anketa

Máte obavu, že někdo sleduje vaši komunikaci na internetu?
ano, snažím se nedávat tam nic osobního
65,8 %
ano, ale jsem s tím smířen/a
19,2 %
ne
15 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12460 čtenářů.

Související téma

Foto: koláž Novinky s použitím ČTK/AP

Edward Snowden

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám