Hlavní obsah

Popularita NFC raketově roste

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Technologie Near field communication (NFC), která slouží k bezdrátové komunikaci na krátkou vzdálenost mezi elektronickými zařízeními, se těší v poslední době velké popularitě. Tento standard si oblíbili výrobci tabletů i chytrých telefonů a postupně na jeho přednosti přicházejí i samotní uživatelé.

Foto: Profimedia.cz

Stoupající popularitu NFC dokládají i prodeje mobilních telefonů s touto technologií. Loni se zvýšily o 300 procent na 140 miliónů.

Článek

NFC není žádná nová technologie, jak by se právě díky dramatickému rozmachu v posledních dvou letech mohlo zdát. Patentová přihláška byla na tento systém vynálezcem Charlesem Waltonem podána už v roce 1983.

Velcí mobilní giganti, jako je Nokia, Philips či Sony si však NFC začali všímat až v roce 2004, kdy společně založili neziskovou organizaci NFC Forum. První telefon podporující NFC se na trhu objevil až v roce 2006, jednalo se o Nokii 6131.

Foto: Nokia

Nokia 6131

Tehdy ale ještě nikdo netušil, jaký rozmach tuto technologii čeká. V roce 2010 nenabízela NFC ani desetina nových chytrých telefonů a téměř žádný počítačový tablet. Dnes je přitom podle serveru nfcworld.com v prodeji bezmála 200 přístrojů s tímto systémem.

Je spíše výjimkou, pokud technologií výrobce nový přístroj nevybaví. Jednou z mála firem, která NFC zatím u svých smartphonů a tabletů nenabízí, je Apple. To se ale nejspíše změní už příští měsíc s příchodem nového iPhonu. [celá zpráva]

Stoupající popularitu NFC dokládají i prodeje mobilních telefonů s touto technologií. Loni se zvýšily o 300 procent na 140 miliónů. [celá zpráva]

Anketa

Máte a používáte přístroj s NFC?
Ano, mám i používám.
5,9 %
Můj přístroj NFC má, ale nepoužívám ho.
26,7 %
Nemám přístroj s NFC.
67,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11542 čtenářů.

K čemu slouží NFC?

Technologie NFC se v praxi používá k celé řadě činností. Umožňuje například přenos souborů mezi dvěma zařízeními. Stačí, aby lidé přiložili přístroje k sobě, a jednoduše si mohou vyměňovat data.

Velkou budoucnost má NFC také v oblasti platebních systémů. Vzhledem ke krátkému dosahu jsou transakce bezpečnější a rychlejší - v obchodě stačí telefonem mávnout okolo čtečky.

Přístroje s NFC mohou zároveň sloužit jako náhrada identifikačních karet a klíčenek. Některé firmy již dnes pracují na systémech, které prostřednictvím NFC dokážou odemknout domovní dveře, apod.  

Reklama

Výběr článků

Načítám