Hlavní obsah

Hackeři si vzali na mušku balíky České pošty

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Republikou kolují podvodné e-maily, ve kterých se počítačoví piráti vydávají za zaměstnance České pošty. Důvěřivce lákají na informace o zásilkách, místo nich je ale nasměrují na falešný web s viry. Novinkám to potvrdila mluvčí České pošty Marta Selicharová.

Foto: CSIRT

Podvodný e-mail

Článek

„V předmětu emailu je uvedeno "Informace o Vaší zásilce", v těle pak text o nedodání zásilky a upozornění na sankce. Pokud Vám takový email přišel, odešlete jej prosím na adresu info@cpost.cz. A v žádném případě na něj nereagujte,“ doporučila Selicharová.

Podle ní je podvodný e-mail odesílán z adresy cpost@ceskaposta.net. Pošta ale informace o zásilkách rozesílá z adresy ceskaposta@cpost.cz. Zatímco v první vlně bylo na první pohled možné podvodný e-mail rozeznat podle pravopisných chyb a špatné diakritiky, druhá vlna je již zdařilá a méně pozorní uživatelé se mohou snadno nechat napálit.

„Na call centrum se mailem či telefonicky obrátilo okolo stovky lidí. Lidé se chodí na pobočky ptát, co to je a jak si to mají vysvětlit. Stejně tak na pošty i volají,“ podotkla mluvčí pošty s tím, že podvodné zprávy byly zachyceny po celé republice.

„Česká pošta podává trestní oznámení na Policii ČR na neznámého pachatele a tyto emaily budou součástí tohoto oznámení,“ uzavřela Selicharová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám