Hlavní obsah

Hackeři dokážou na dálku ovládnout cizí WC

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen málokoho v dnešní době překvapí, že se hackeři dokážou nabourat do chytrých telefonů a počítačových tabletů. Bezpečnostní experti ale nyní odhalili zranitelnost, která umožňuje počítačovým pirátům na dálku ovládat cizí toaletu, uvedl server Mashable.

BEZ KOMENTÁŘE: Japonský záchod se ovládá chytrým telefonem

 
Článek

Zranitelnost byla odhalena laboratoří Trustwave SpiderLabs a týká se japonských luxusních toalet Lixil Satis, které byly na trh uvedeny koncem loňského roku. [celá zpráva]

Satis jde totiž ovládat na dálku pomocí chytrého telefonu. Prostřednictvím dotykového displeje je tak možné záchod spláchnout, nastavit výšku prkénka či aktivovat bidet. Systém je navíc tak propracovaný, že dokáže bezdrátově přenášet i hudbu do reproduktorů, které jsou vestavěné v záchodu.

Foto: Lixil

Lixil Satis

A právě aplikace, která WC obsluhuje, není dostatečně zabezpečená. Kompletní kontrolu tak mohou snadno převzít počítačoví piráti. I když to může na první pohled působit úsměvně, dokážou takto napáchat pěknou neplechu.

„Útočník může neustále splachovat, čímž výrazně zvýší spotřebu vody a logicky i účty. Také dokáže neočekávaně zavřít nebo otevřít prkénko, což v krajním případě může vést až k úrazu majitele,“ varovali bezpečnostní experti společnosti Trustwave.

Výrobce se k objevené zranitelnosti luxusního WC s cenou od 45 do 90 tisíc korun zatím nevyjádřil. Jisté tak není ani to, zda již někdo trhlinu v zabezpečení opravdu zneužil, ani kdy bude opravena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám