Hlavní obsah

Obama vetoval zákaz prodeje některých výrobků Applu

– Washington • Aktualizováno

Administrativa amerického prezidenta Baracka Obamy vetovala zákaz americké obchodní komise na prodej některých výrobků společnosti Apple v USA. Přední světové technologické firmě omezení prodeje hrozilo kvůli patentovému sporu s konkurenční jihokorejskou společností Samsung Electronics.

Foto: Larry Downing, Reuters

Americký prezident Barack Obama

Článek

Podle listu Wall Street Journal je verdikt Obamovy správy mimořádným krokem, který nedávné vítězství Samsungu v právní bitvě s Applem převrací vzhůru nohama.

Americká Komise pro mezinárodní obchod (ITC) zakázala 4. června Applu prodávat některé jeho starší iPhony a iPady na území USA. Při jejich výrobě totiž firma podle komise porušila patent vlastněný Samsungem.

Zákaz se týkal modelů iPhone 4, iPhone 3GS, iPad 3G a iPad 2 3G vyrobených pro amerického telekomunikačního operátora AT, které Apple dováží ze svých továren v Asii. Obama měl 60 dní na to, aby opatření stvrdil podpisem, nebo vetoval.

Rozhodnutí o vetování zákazu oznámil šéf amerického Úřadu obchodního zmocněnce Michael Froman. Zmínil přitom obavy, že držitelé patentu získají "přílišný vliv". Samsung ale podle něj může dál postupovat soudní cestou.

Reklama

Výběr článků

Načítám