Hlavní obsah

Kaspersky: Nejzranitelnější cíle v IT jsou průmyslové systémy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejzranitelnější cíle z pohledu IT bezpečnosti jsou v současnosti průmyslové systémy, energetická infrastruktura a telekomunikace. Na prezentaci v Praze to uvedl zakladatel a majitel antivirové firmy Kaspersky Lab Eugen Kaspersky. Dokonalá ochrana proti internetovým hrozbám podle zakladatele světově největší soukromé antivirové firmy není možná.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Eugen Kaspersky, zakladatel a majitel jedné z předních světových antivirových společností Kaspersky Lab

Článek

Za klíčové aktéry ohrožující bezpečnost informačních technologií Kaspersky označil kyberzločince, hacktivisty, teroristické organizace, ale i státní agentury. Vedle finanční a politické motivace stojí za kybernetickými útoky podle Kasperského často vojenské zájmy, snaha o poškození pověsti nebo sabotáž.

"Náš svět řídí počítače. Závisíme na IT systémech a jsme velmi zranitelní," uvedl Kaspersky. Podotkl, že například i v počítačích mezinárodní kosmické stanice se nalézají viry, které se tam dostaly prostřednictvím infikovaných USB klíčů.

Ve své prezentaci varoval před kyberterorismem. Nová generace teroristů podle něj bude využívat internet k útokům na kritickou infrastrukturu. Kaspersky odkázal na akční film Smrtonosná past 4, jehož části jsou prý doslova návodem pro podobné akce. Celkový počet kyberútoků se podle expertů Kaspersky Lab meziročně zvýšil o 48 procent.

Bezpečnostní produkty Kaspersky Lab využívá přes 300 miliónů uživatelů z 200 zemí a 250 000 firem. Firma původem z Ruska zaměstnává přes 2700 lidí, z toho třetinu tvoří vývojáři.

Reklama

Výběr článků

Načítám