Hlavní obsah

Bělorusko míří mezi spamovou elitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Běloruský internet je zamořen spamem. Antispamové firmy blokují téměř 30 procent tamních internetových adres kvůli velkému množství nevyžádané pošty. V celkovém objemu rozesílaného spamu se země začíná přibližovat USA. Vyplývá to podle serveru BBC z údajů bezpečnostní společnosti Cloudmark.

Foto: Novinky

Reklama na léky tvoří drtivou většinu spamu.

Článek

Východní Evropa nyní patří k regionům s největším podílem internetových adres blokovaných kvůli spamu. Největším zdrojem nevyžádané pošty nicméně nadále zůstávají Spojené státy, upozorňuje Cloudmark.

Bělorusko se mezi rozesilateli spamu stalo populární kvůli zpřísňování podmínek v ostatních zemích. Podle firmy Cloudmark jsou v rámci snahy o omezení objemu spamu blokovány více než tři milióny běloruských internetových adres.

Analytik Paul Ducklin ze společnosti Sophos uvedl, že Bělorusko je v poměru počtu adres rozesílajících spam k počtu obyvatel jasnou světovou jedničkou. Dodal, že země se tak v celkovém objemu rozesílaného spamu začíná přibližovat USA.

Blokování běloruských internetových adres kvůli spamu by podle firmy Cloudmark mohlo mít negativní dopady na aktivity běžných uživatelů internetu. "Bude to dělat potíže lidem posílajícím z Běloruska e-maily do zahraničí," uvedla firma.

Loni kralovala statistikám Čína

Podle analýzy antivirové společnosti Kaspersky Lab byla loni největším šiřitelem spamu Čína s 19,5 %, přitom ještě minulý rok se tato země nedostala ani do první dvacítky. Dramatický nárůst o více než 13,5 procentního bodu na celkových 15,6 procenta zaznamenaly minulý rok Spojené státy, které se umístily na druhém místě. Z Evropy pochází 15,1 % nevyžádané pošty.

Celosvětový objem spamu byl ale v roce 2012 nejnižší za posledních pět let, přestože nevyžádané e-maily stále převyšují nad standardní elektronickou korespondencí v poměru 72 : 28. V meziročním srovnání je to pokles o 8,2 procentního bodu.

„Hlavním důvodem tohoto poklesu je celkově vyšší úroveň protispamové ochrany. Spamovými filtry je dnes vybaven prakticky každý e-mailový systém, včetně těch bezplatných,“ uvedl Jan Sekera, produktový manažer Kaspersky Lab.

Navzdory poklesu celkového procenta spamu v e-mailové komunikaci poklesl podíl e-mailů se škodlivými přílohami pouze mírně na 3,4 %. „To je stále velmi vysoké číslo, pokud vezmeme do úvahy skutečnost, že se týká pouze e-mailů se škodlivou přílohou a ignoruje všechny ostatní spamy obsahující odkazy na závadné stránky,“ konstatoval Sekera.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám