Hlavní obsah

Kyberzločinci se snaží napálit návštěvníky lechtivých webů

Novinky, mif

Především na návštěvníky internetových stránek s lechtivou tematikou mají v posledních dnech políčeno kybernetičtí nájezdníci. Na blíže nespecifikované weby se jim podařilo umístit škodlivé kódy, které dokážou zablokovat počítač a požadují výkupné za odemčení.

Foto: Novinky

Článek

„Technicky je tento podvod celkem jednoduchý. Zamkne obrazovku počítače odesláním uživatele na webovou stránku, která vypadá jako oficiální stránka FBI,“ uvedl Pavel Bašta z Národního bezpečnostního týmu CSIRT, který je provozován sdružením CZ.NIC.

Na konci minulého měsíce se podobná sofistikovaná hrozba objevila také na chytrých telefonech s operačním systémem Android. Tehdy se však podvodníci nevydávali za agenty FBI, ale rovnou uživateli podstrčili falešný antivirový program.

Foto: Policie ČR

Výzva k zaplacení pokuty, kterou policie zachytila v posledních dnech

Podobné viry jsou v poslední době hojně rozšířené. Na konci loňského roku a letos se s nezvaným návštěvníkem, který dokázal zamknout počítač, setkali také tuzemští uživatelé. Kybernetičtí nájezdníci se tehdy vydávali za příslušníky policie.

„Důvodem zablokování je údajné porušování autorského práva, prohlížení či distribuce dětské pornografie nebo šíření spamu. Současně je nabízeno zaplacení pokuty ve výši 2000 Kč, po jejímž zaplacení by se zařízení odemklo a následně bylo zastaveno i trestní řízení,“ upozornila již dříve policejní mluvčí Michaela Nováková.

Podle ní Policie ČR tímto způsobem nikdy případné pachatele trestných činů nekontaktuje. Stejné je to i v případě FBI.

Reklama

Výběr článků

Načítám