Hlavní obsah

Yahoo zveřejní dokumenty týkající se sledovacího programu Prism

Washington

Společnost Yahoo, které se týká aféra kolem sledovacího programu Prism, si vynutila povolení zveřejnit soudní dokumenty z roku 2008. Ty by měly podle agentury DPA vnést jasno do otázky, nakolik ochotně americké internetové podniky se zahraničními rozvědkami spolupracovaly.

Foto: Novinky

Yahoo.

Článek

Společnost Yahoo, stejně jako další firmy Microsoft, Google a Facebook, se od prvních zjištění o sledovacím programu umožňujícího monitorovat internet a telefonické odposlechy brání podezření, že americké rozvědce masově poskytovala data o svých uživatelích. Firmy vytrvale tvrdí, že uživatelská data předávaly dál jen v rámci zákona o zahraniční špionáži FISA.

V roce 2008 se Yahoo obrátilo na příslušný soud s žalobou proti tomu, že v rámci tohoto zákona je firma nucena předávat americké vládě data svých uživatelů. Soud ale rozhodl proti Yahoo. Pondělní soudní rozhodnutí nařizující zveřejnit tehdejší soudní verdikt, včetně argumentace obou stran, je podle DPA považováno za směrodatné – dokazuje totiž, jak internetová společnost neuspěla ve své snaze soudně se bránit povinnosti poskytovat uživatelská data na základě zákona FISA.

Na zveřejnění příslušných dokumentů má ale americká vláda čas do 29. července. V této lhůtě smí totiž prověřit, zda některé jejich části nemusejí zůstat utajeny.

Odtajnit informace chce i Microsoft

Společnost Yahoo považuje pondělní soudní verdikt za velký úspěch a je jím „velice potěšena“, jak řekl listu San José Mercury News jeden z jejích představitelů. Společnost podle něj věří, že zveřejnění dokumentů konstruktivně přispěje k pokračující debatě o sledovacích praktikách americké rozvědky.

Žádost zveřejnit více informací týkajících se sledovacího programu Prism poslala v úterý také společnost Microsoft americkému ministrovi spravedlnosti. Zpráva konkrétně pojednává o tom, jak americký softwarový gigant řešil požadavky bezpečnostních agentur na poskytnutí údajů o svých klientech, uvedla agentura Reuters.

Zprávy o tajném programu, kterým zpravodajské služby USA sledují internetovou komunikaci, vyvolaly v minulých týdnech v USA i v Evropě skandál. Americká rozvědka podle zveřejněných zpráv spolupracuje s velkými internetovými společnostmi, na jejichž serverech citlivá data získává. Podle americké vlády se tak děje v rámci protiteroristického programu Prism, který je legální, probíhá pod dohledem soudu a neodporuje zákonům USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám