Hlavní obsah

Nokia od Siemensu odkoupí společný podnik pro síťová zařízení

Finská společnost Nokia koupí podíl německého průmyslového konglomerátu Siemens ve společném podniku pro výrobu telekomunikačních zařízení Nokia Siemens Networks (NSN) za 1,7 miliardy eur (44,2 miliardy Kč). Zástupci finského mobilního giganta to oznámili v pondělí.

Foto: nokiasiemensnetworks.com

Internetové stránky podniku Nokia Siemens Networks

Článek

Transakci ještě musí schválit regulační úřady. Nokia předpokládá, že by mohla být dokončena v letošním třetím čtvrtletí. NSN se poté stane plně vlastněnou dceřinou společností Nokie a firma dostane nové jméno. To bude představeno po dokončení transakce.

Tisk už počátkem roku informoval, že Siemens hodlá vystoupit ze společného podniku s Nokií, ve kterém má každá z firem 50procentní podíl. NSN byl od svého vzniku v roce 2007 až donedávna ztrátový, v posledních čtvrtletích ale začal přinášet zisky. V dubnu vypršela dohoda, podle které po dobu její platnosti nesmí žádný z obou partnerů z podniku vystoupit. Cena, za kterou Nokia podnik získá, je mnohem nižší, než analytici očekávali.

NSN je druhým největším výrobcem vybavení pro mobilní sítě na světě. Firma se potýkala s problémy hlavně kvůli poklesu výdajů mobilních operátorů a poklesu cen. K zisku firmu vrátilo masivní snížení nákladů a zaměření na síť čtvrté generace LTE. V prvním letošním čtvrtletí činil provozní zisk firmy 196 miliónů eur.

Siemens je největším průmyslovým konglomerátem v Evropě, v ziskovosti však výrazně zaostává za konkurenčními firmami ABB a General Electric a letos v květnu zhoršil svůj výhled na celý letošní rok. Loni firma představila program na snížení nákladů do roku 2014 o šest miliard eur. Firma již ukončila ztrátovou výrobu solárních panelů, prodala některé menší divize a příští týden má dokončit oddělení divize osvětlení Osram a převod jejích akcií na akcionáře Siemensu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám