Hlavní obsah

Samsung jedná s EU o urovnání antimonopolního sporu

Jihokorejský výrobce elektroniky Samsung Electronics jedná s regulátory Evropské unie o urovnání obvinění ze zneužívání dominantní pozice na trhu, podle kterého brání rivalovi Apple v používání důležitých patentů pro mobilní telefony. Agentuře Reuters to řekly zdroje obeznámené se situací.

Foto: Samsung

Šéf Samsungu Choi Gee-sung

Článek

Urovnání by firmě umožnilo vyhnout se případné pokutě. Ta by teoreticky mohla dosáhnout až 17,3 miliardy dolarů (340 miliard Kč), pokud by regulátoři dospěli k názoru, že Samsung porušuje pravidla EU.

Evropská komise v prosinci obvinila Samsung, že se snaží zabránit konkurenční firmě Apple používat patenty, které jsou zásadní pro fungování mobilních telefonů. Pokud komise dospěje k názoru, že firma porušuje předpisy, může jí udělit pokutu ve výši až deseti procent jejích celkových ročních tržeb.

Obvinění se týká sítě 3G UMTS, která je v EU standardem. Samsung se podle EK zavázal, že poskytne patenty spojené s touto sítí konkurenci za poctivých podmínek. Předloni však údajně v některých zemích začal bránit Applu v používání těchto patentů.

Apple a Samsung vedou od dubna 2011 řadu právních sporů ohledně patentů souvisejících s chytrými mobilními telefony a počítačovými tablety. Právní bitvu odstartoval Apple, když obvinil Samsung, že "otrocky" kopíruje jeho přístroje iPhone a iPad. Samsung na to reagoval žalobami na Apple.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám