Hlavní obsah

Útok na klienty českých bank stále pokračuje, varuje CSIRT

Novinky, mif

Národní bezpečnostní tým CSIRT varoval už minulý týden před spamovou kampaní, pomocí které se počítačoví piráti vydávají za zaměstnance tuzemských bank. Jak se ale nyní zdá, phishingové útoky pokračují i v tomto týdnu, upozornili v pondělí zástupci týmu CSIRT.CZ, který je provozován sdružením CZ.NIC.

Foto: CSIRT

Podnodná stránka

Článek

„Dnes (v pondělí, pozn. red.) jsme obdrželi další vzorek phishingové zprávy, která cílí na zákazníky GE Money. Tato zpráva byla zaslána během dnešního dopoledne, lze tedy předpokládat, že phishingový útok z konce minulého týdne stále pokračuje,“ podotkl bezpečnostní analytik Pavel Bašta z CSIRTu.

V minulém týdnu se kromě zmiňovaného peněžního ústavu objevily také podvodné zprávy napodobující Českou spořitelnu a Raiffeisen Bank, jak Novinky informovaly. [celá zpráva]

Foto: CSIRT

Podnodná stránka

Zprávy jsou zasílány na náhodné e-mailové adresy a na první pohled skutečně mohou budit dojem, že je jedná o zprávu banky. „V této zprávě se nachází odkaz ‚Přístup k účtu‘, který směřuje na stránky napodobující web banky,“ uvedl Bašta.

Podvodné zprávy jsou na rozdíl od jiných phishingových podvodů psány bez na první pohled viditelných pravopisných chyb. Uživatel ale přesto může odhalit falešnou stránku podle adresního řádku v internetovém prohlížeči. Z něj je na první pohled zřejmé, že se nenachází na legitimním webu banky.

Na podobné e-maily by klienti podle doporučení bank neměli vůbec reagovat.

Foto: CSIRT

Podnodná stránka

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám