Hlavní obsah

Za kolik se prodávají ukradené účty na Facebooku

Novinky, mif

Jak moc si cení počítačoví piráti odcizených internetových účtů, odhalil na svých webových stránkách bezpečnostní expert Brian Krebs. Se skutečnými profily na Facebooku, které mohou být zneužity například k šíření škodlivých kódů nebo reklamy, se na internetovém černém trhu obchoduje v přepočtu za necelých 50 korun za položku. Stejnou cenu má i účet na Twitteru.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Nejcennější je podle Krebse iTunes účet, který uživatelé elektroniky od Apple využívají k nákupům hudby, her i nejrůznějších aplikací. Počítačoví piráti si jeden takový cení na osm dolarů (155 Kč). Polovinu této sumy jsou pak ochotni zaplatit za přihlašovací údaje na weby mobilních operátorů a internetových poskytovatelů.

Prakticky všechny služby na internetu jsou vázány na e-mail.
bezpečnostní expert Brian Krebs

Za účty u velkých prodejců se na černém trhu platí až tři dolary (20 Kč). U serverů transportních společností je cena dvakrát vyšší, upozornil server Security Affairs.

Ceník počítačových pirátů bezpečnostní expert zveřejnil kvůli tomu, aby běžným uživatelům dal najevo, jak důležité je chránit si heslo své poštovní schránky. „Prakticky všechny služby na internetu jsou vázány na e-mail. Pokud k němu útočník získá přístup, může snadno získat přístup i k nim,“ podotkl Krebs.

Hackeři totiž mohou, podobně jako běžní uživatelé, u těchto služeb tvrdit, že zapomněli heslo. Poskytovatel je pak buď přímo pošle na mail, nebo jej nechá prostřednictvím poštovní schránky vyresetovat.

Klíč k virtuální identitě 

Hesla lidé dlouhodobě podceňují. Přitom jsou zpravidla první linií účinné ochrany před odcizením citlivých osobních dat, například pro on-line bankovnictví nebo platby na internetu. S rozšířením notebooků, tabletů a chytrých telefonů navíc lidé provádějí peněžní transakce on-line stále častěji.

Problém je podle Krebse také v tom, že většina uživatelů používá pouze jedno heslo. Ve chvíli, kdy je někdo zjistí, prakticky získá přístup k celé jeho virtuální identitě.

O bezpečnosti hesla rozhoduje i jeho délka. Speciální programy hackerského podsvětí dokážou čtyřmístné heslo, složené z číslic od nuly do devítky, prolomit za dvě minuty. Výkon dvoujádrových a čtyřjádrových procesorů totiž dovolí za jednu vteřinu prověřit na běžné počítačové sestavě až 100 možných kombinací. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám