Hlavní obsah

Merkelová chce s Obamou hovořit o sledování internetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Skandál kolem sledování internetové komunikace americkými tajnými službami bude jedním z témat, která chce německá kancléřka Angela Merkelová otevřít příští týden v Berlíně při schůzce s americkým prezidentem Barackem Obamou. Tajným službám měly data zpřístupňovat velké firmy, jako je Microsoft, Google, Facebook či Apple.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Bavorskému rozhlasu to v pondělí řekla německá ministryně spravedlnosti Sabine Leutheusserová-Schnarrenbergerová. Rozsah aféry, kterou vyvolaly informace o systematickém sledování internetového provozu zpravodajskými službami USA, je podle německé ministryně znepokojivý.

Tak rozsáhlou akci, jakou je americký monitoring internetového provozu, nelze ospravedlnit žádným způsobem.
německá ministryně spravedlnosti Sabine Leutheusserová-Schnarrenbergerová

Do amerického a britského tisku v minulých dnech pronikly dosud utajované informace o sledování internetové a telefonické komunikace v rámci vládního protiteroristického programu Spojených států. Americké úřady ujišťují veřejnost, že sledování se netýká občanů USA a je zaměřeno výhradně do zahraničí. Tvrzení o tom, že monitorovací program neodporuje zákonům, zpochybňují ochránci lidských práv.

Podle Leutheusserové-Schnarrenbergerové nelze utajovaný sběr informací objasnit výhradně potřebou boje s terorismem. Tak rozsáhlou akci, jakou je americký monitoring internetového provozu, nelze ospravedlnit žádným způsobem, řekla Leutheusserová-Schnarrenbergerová bavorskému rozhlasu.

Internetové firmy, které americká špionáž při špehování vytěžuje, působí i v Německu, upozornila ministryně. Spojené státy tak získaly i data o občanech Německa, kteří o svém sledování neměli tušení. Merkelová proto podle ministryně spravedlnosti toto téma "v každém případě" v rozhovoru s Obamou nastolí.

Monitoring internetu řeší i v Rakousku

Americký skandál se v pondělí dostal i do rakouského parlamentu. Předsedkyně jeho dolní komory Barbara Prammerová podle agentury APA prohlásila, že Rakousko je stejně jako sousední Německo touto "citlivou záležitostí" znepokojeno. Zastupitelský sbor se otázkou kontroly internetové komunikace musí v příštích letech "intenzivně zabývat".

Prammerová upozornila, že elektronická média požívají v Rakousku "neuvěřitelné svobody", aniž by nesla jakoukoli odpovědnost. Výroky, které jsou za normálních okolností nepřípustné, procházejí na internetu kvůli anonymitě svých autorů bez trestu, řekla předsedkyně parlamentu.

Google, který je podle zpráv z konce minulého týdne do kauzy také zapleten, však tvrdí, že je vše jinak. „Nelze to už vyjádřit jasněji, že vláda nemá žádný přístup na servery společnosti Google – ani přímo, ani prostřednictvím ‚zadních vrátek‘ či tzv. drop boxu. Uživatelská data poskytujeme vládám pouze na základě platných právních norem,“ prohlásil ředitel právního úseku Googlu David C. Drummond.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám