Hlavní obsah

V ČR se přes nový protokol IPv6 připojuje jen mizivé procento uživatelů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku se přes nový protokol IPv6 připojuje k internetu stále jen zhruba 1,6 procenta uživatelů. I přes nízký podíl patří Česku šestá příčka v Evropě, vede Švýcarsko s více než desetiprocentním podílem. Vyplývá to z informací sdružení CZ.NIC.

Foto: Novinky

Článek

Protokol počítače používají pro výměnu informací v internetu a v domácích a podnikových sítích. IPv6 postupně nahrazuje kapacitně již téměř vyčerpaný protokol verze 4 (IPv4) a řeší řadu jeho nedostatků.

Zatímco protokol IPv4 umožňuje přidělení zhruba čtyř miliard adres a jeho zásoba volných adres se téměř vyčerpala, IPv6 poskytuje množství kombinací vyjádřené číslem s 38 nulami. Problém je, že oba protokoly nejsou vzájemně kompatibilní a adresy v IPv6 nemusí být dostupné ze starších modemů a routerů pro IPv4.

Nízký podíl využití IPv6 u uživatelů souvisí s malým nasazením u poskytovatelů internetového připojení. Naopak z českých webů implementovalo IPv6 téměř 14 procent, což je nejvíce v Evropě. Česko se 48 procenty vede i v nasazování protokolu na stránkách ministerstev a ostatních centrálních úřadů.

IP adresa je unikátní číselnou kombinací pro každou internetovou doménu a protokol definuje jejich formát. V Česku je více než jeden milión domén s koncovkou .cz. Nejrozšířenější internetovou doménou nejvyšší úrovně na světě je .com se zhruba 100 milióny domén. Evropská koncovka .eu má přes 3,5 miliónu domén.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám