Hlavní obsah

Studenti vyrobili unikátní boty, které dokáží nabíjet telefony i tablety

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se zajímavým nápadem, jak získat na cestách ekologický zdroj energie, přišla čtveřice amerických studentů. Novinka nazývaná PediPower dokáže proměnit prakticky každý krok v elektřinu. Upozornil na to server dailymail.co.uk.

Studenti vynalezli boty, které mohou při chůzi nabíjet mobilVideo: Rice University

 
Článek

„Toto zařízení může být používáno pro nabíjení menších přenosných elektronických přístrojů, třeba mobilních telefonů,“ uvedl student Julian Castro, který se podílel na vývoji novinky.

Podle něj má ale zařízení daleko větší potenciál a mohlo by být využito i k záchraně lidských životů. „Zdokonalené zařízení by mohlo pohánět i medicínská zařízení, jako jsou kardiostimulátory nebo srdeční pumpy,“ nastínil budoucí plány Castro.

Na vzhledu se ještě pracuje

PediPower pracuje na velmi jednoduchém principu, což je jednou z jeho největších předností. K podrážce boty je přidělaný speciální nástavec, který se stlačí při každém došlápnutí. S jeho pomocí je poháněn speciální motorek, který vytváří elektřinu.

„Při každém kroku je produkována energie. Naše zařízení pak srovnává jednotlivé výkyvy, abychom mohli zajistit konstantní přísun elektřiny pro připojené zařízení,“ přiblížil fungování ekologického výrobku Carlos Armada. Je tedy jedno, zda člověk utíká nebo jde pomalu.

PediPower je zatím pouhým prototypem. Studenti by chtěli ještě doladit vzhled, aby celé zařízení bylo pokud možno ukryto uvnitř boty a uživatel si jej prakticky ani nevšiml. Kdy se ale novinka objeví na trhu a za jakou cenu, zatím neprozradili.

Mobil nabitý za 20 sekund

O nápady, jak vylepšit napájecí systémy současných zařízení, není v poslední době nouze. Minulý týden například svět obletěla zpráva o 18leté studentce z Kalifornie Eeshy Khareové, která přišla na způsob, jak dobít telefon za 20 sekund.

BEZ KOMENTÁŘE: Mladá studentka získala za svůj vynález více jak milión korunVideo: Intel

„Baterie mého telefonu vždycky umře v tu nejméně vhodnou dobu,“ osvětlila pro server NBC Khareová důvody, které ji vedly k výrobě revolučního zařízení. V podstatě se jedná o malý, rychle se nabíjející kondenzátor, který by měl u nových telefonů nahradit tradiční bateriové akumulátory.

Mladá studentka věří, že kromě mobilních telefonů by její vynález mohl být využíván také v počítačových tabletech, noteboocích nebo dokonce také v elektromobilech. Novinka má totiž podle testů až desetkrát vyšší životnost než běžné akumulátory.  [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám