Hlavní obsah

Hackeři se přiživili i na bostonské tragédii

Novinky, Pavel Hrdina

Je vůbec možné vydělat na něčem tak hrozném, jako byl dubnový bombový atentát na bostonském maratónu? Počítačoví zločinci vědí, že ano. Odborníci na počítačovou bezpečnost upozorňují, že na podobné události kyberzločinci čekají, aby uživatelům lačnícím po aktuálních informacích mohli podstrčit škodlivý kód.

Foto: MetroWest Daily News, Ken McGagh, ČTK/AP

Bombový útok v polovině dubna nepřežili tři lidé, dalších 180 jich bylo zraněno.

Článek

Malware k šíření využívá enormní zájem uživatelů o podrobnosti z bombového útoku v Bostonu. Napadené počítače se pak stanou součástí botnetu, jenž e-maily rovněž rozesílá. Botnet byl původně využit k jinému účelu, pak ale přišla možnost profitovat z něčeho, co se dotklo civilizovaného světa – bostonské bombové útoky. Uživatele, kteří se chtějí dozvědět podrobnosti, má nalákat odkaz slibující videa přímo z místa útoku.

Pokud uživatel na odkaz klikne, zobrazí se skutečně stránka se sérií amatérských videí z Bostonu. Má to ale samozřejmě háček. Budete-li chtít zhlédnout jeden z nenačtených klipů, místo záběrů z tragédie si do počítače stáhnete škodlivý kód, který zneužívá hned několika slabin v operačním systému Windows. Hackeři pak spoléhají na to, že si neopatrní uživatelé nevšimli, že místo audiovizuálního souboru otevírají trojského koně.

Příznačné přitom je, že krátce po vlně počítačových útoků navázaných na události v Bostonu se objevily další e-maily, slibující tentokrát šokující videa z Texasu, kde explodovala továrna na hnojiva. Bezpečnostní experti se domnívají, že právě aktuální události ze zpravodajství jsou velmi efektivním nástrojem, který počítačoví zločinci využívají čím dál častěji k distribuci malwaru a spamu. Lidská zvědavost v těchto situacích snadno zvítězí nad opatrností, což se napálenému uživateli může vymstít.

Kromě pravidelných sezónních spamů spojených s Vánocemi, Novým rokem, Valentýnem, Aprílem nebo Halloweenem bychom se měli naučit odolávat i šokujícím odhalením a zaručeným zprávám spojeným s aktuálním světovým zpravodajstvím. Pravdou totiž zůstává, že přestože předměty e-mailů nabízejí exkluzivní informace a záběry, ve skutečnosti se v těchto pochybných zprávách šířících se elektronickou poštou nedozvíte víc než z důvěryhodných zpravodajských serverů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám