Hlavní obsah

Kodak překonal poslední překážky k ukončení bankrotu

Společnost Eastman Kodak v pondělí překonala poslední dvě překážky k tomu, aby mohla opustit režim ochrany před bankrotem, do nějž vstoupila počátkem loňského roku. Se svým britským penzijním fondem uzavřela dohodu o prodeji svých zbývajících aktiv, určených k prodeji za celkem 650 miliónů dolarů (12,8 miliardy Kč). Fond se také vzdá svých pohledávek vůči Kodaku.

Foto: kodak.com

Internetové stránky Kodaku

Článek

Penzijní fond svolil k tomu, že nebude vymáhat pohledávku 2,8 miliardy dolarů. Je to největší nezajištěný závazek Kodaku. Dohodu musí ještě schválit americký konkurzní soud na Manhattanu.

"Pro Kodak jsou to zásadní kroky k tomu, aby se dostal z bankrotu. V podstatě to jsou poslední dva kroky, které k tomu firma potřebovala," řekl k dohodě agentuře Reuters šéf makléřské společnosti Brighton Securities George Cowboy.

Dohoda umožní Kodaku splnit požadavky, které si věřitelé firmy kladou jako podmínku k tomu, aby schválili její nové financování. Požadovali prodej majetku za nejméně 600 milionů dolarů. Kodak prodává divizi osobního zobrazování, kam patří většina jeho spotřebních produktů a maloobchodní síť tištění fotografií. Druhou prodávanou divizí je dokumentové zobrazování. To vyrábí scannery pro firemní sektor.

O společnosti Kodak

Kodak patří mezi nejznámější americké značky a kdysi dominoval celému fotografickému průmyslu. Firma založená v roce 1880 však nedokázala dostatečně rychle přijmout moderní technologie a sázela na klasické kinofilmy i poté, co tento sektor smetla digitální fotografie.

Kodak v úterý předloží podnikatelský plán pro období po opuštění bankrotového režimu. Chce se zaměřovat na komerční zobrazování, kam patří grafická komunikace, kinofilmy a fotochemikálie. Kodak loni prohloubil ztrátu o 80 procent na 1,4 miliardy dolarů (asi 27,4 miliardy Kč). Měl totiž mimořádné náklady na restrukturalizaci a reorganizaci podniku. Firma minulý měsíc potvrdila, že je na dobré cestě opustit režim bankrotové ochrany v polovině letošního roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám