Hlavní obsah

Jak funguje Škoda Octavia, která bude fotit všechny ulice v Česku

– Praha
Novinky, mif

Už na konci léta by se na serveru Mapy.cz měl objevit zcela nový režim Panorama. Ten bude zobrazovat reálný pohled chodců, jako by skutečně procházeli daným místem. Snímky budou pořizovat speciálně upravené Škody Octavia. Novinky vyzkoušely, jak takový automobil v praxi funguje.

Fotit ulice v Česku bude speciálně upravená Škoda OctaviaVideo: Novinky

 
Článek

„Připravujeme celou flotilu. Hned od května vyjedou tři automobily. Později jich bude až pět, jezdit budou po celé České republice a mapovat všechny uličky,“ řekl Adam Chvaja, produktový manažer Mapy.cz.

Foto: mif, Novinky

Jedno z aut, pomocí kterých bude Seznam.cz pořizovat panoramatické snímky.

Škoda Octavia se nijak výrazně neliší od sériové výroby. Hned na první pohled ale upoutá speciální kamerový systém složený z pěti objektivů na střeše vozu. „Ty umožňují vytvářet každé dva až tři metry sérií snímků. Dále je tam technologie Lidar, která snímá mračna bodů. Tedy je to něco jako laserové skenování. Celý terén je díky tomu možné skenovat ve 3D a z toho je možné generovat model reálného světa,“ konstatoval Chvaja.

Foto: mif, Novinky

Jedno z aut, pomocí kterých bude Seznam.cz pořizovat panoramatické snímky.

Na zadních kolech jsou pak připevněny speciální antény. „Takzvaný odometer je zařízení měřící ujetou vzdálenost. Koriguje, aby fotka byla skutečně pořízena každé dva až tři metry. Zároveň slouží ve chvílích, kdy auto vjede do tunelu a ztratí GPS signál. Díky tomu není ztracena informace o tom, kde se skutečně vůz nachází, a na mapu je možné znovu navázat,“ uvedl produktový manažer serveru Mapy.cz.

Jak bude vypadat výsledný záznam, který speciálně upravená Škoda Octavia pořídí, se můžete podívat na videu níže.

BEZ KOMENTÁŘE: Panoramatický záznam pořízený kamerovým systémem vozuVideo: GEODIS

Celá republika během dvou let 

„Chceme mít hodně podrobné a kvalitní fotky, a to z každé, i malé vedlejší uličky, kterou v ČR máme. Budeme usilovat i o to, abychom dostali povolení vjet na místa, kam se za normálních okolností autem nedostanete. Nafotit takto celou Prahu nám zabere nejméně dva měsíce. Naším cílem je mít do dvou let nafocenou celou Českou republiku,“ doplnil Pavel Zima, generální ředitel Seznam.cz.

Auta budou vyjíždět každý den, pokud to počasí dovolí a bude možné skutečně fotit. „Například nesmí být sníh nebo něco, co výrazně deformuje okolí. Takže určitě tři čtvrtiny roku budou ta auta jezdit nonstop od rána do večera. Řidiči se budou střídat na směny,“ přiblížil Chvaja.

Foto: mif, Novinky

Na zadních kolech bude umístěn takzvaný odometer

Přibližné lokality, kde se budou speciální vozy vybavené snímací technikou vyskytovat, mohou lidé sledovat na webu Mapy.cz/panorama. Na něm budou k dispozici také informace o tom, jak Seznam.cz anonymizuje citlivá data, nebo popis způsobu, jak lidé budou moci v Panoramě rozmazat na snímcích svoji osobu nebo dům.

Seznam.cz si připravil na letošní rok pro uživatele serveru Mapy.cz řadu dalších vylepšení. Těšit se mohou na trojrozměrný režim i rychlejší aktualizace. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám