Hlavní obsah

Počítačový útok připravil milióny Nizozemců o elektronický podpis

Více než deset miliónů obyvatel Nizozemska nemělo od úterního večera možnost používat své oficiální elektronické podpisy k placení účtů či daní kvůli počítačovému útoku. Informovaly o tom ve středu nizozemské úřady, které citovala agentura AFP.

Článek

Národní systém DigiD "není nadále dostupný kvůli počítačovému útoku", uvedlo v prohlášení ministerstvo vnitra. Podle něj se jednalo o takzvaný distribuovaný DDoS útok, při němž dochází k přehlcení požadavky na konkrétní službu, server nebo stránku, což vede k jejich pádu nebo nefunkčnosti a nedostupnosti.

Systém DigiD v Nizozemsku je značně rozšířený; spoléhá na něj více než deset miliónů ze 17 miliónů obyvatel země, řekl AFP mluvčí ministerstva vnitra Frank Wassenaar. Osobní data uživatelů systému ohrožena nebyla, dodal.

DigiD je zabezpečený systém pro obyvatele, aby se mohli elektronicky identifikovat, složený z uživatelského jména a hesla. Využívá se k placení daní, účtů, ke změně adresy či žádosti o úřední dokumenty.

Nizozemská policejní jednotka pro počítačovou kriminalitu případ vyšetřuje. V posledních týdnech se terčem útoku DDoS stalo několik nizozemských bank a aerolinky KLM. Jejich internetové stránky a on-line bankovní služby byly nedostupné až na několik hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám