Hlavní obsah

Nokia díky telefonům Lumia výrazně zmírnila ztrátu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Helsinky

Základní ztráta finského výrobce mobilních telefonů Nokia se v prvním čtvrtletí díky růstu prodeje chytrých telefonů Lumia výrazně zmírnila a výsledek byl lepší, než se očekávalo. Tržby firmy ale klesly stejně jako v předešlém čtvrtletí o 20 procent.

Foto: Nokia

Ilustrační foto

Článek

Očištěná ztráta na akcii klesla na dva eurocenty proti schodku osmi eurocentů ve stejném období loňského roku. Analytici podle agentury Reuters v průměru čekali pokles ztráty na čtyři centy. Celková provozní ztráta se propadla na 150 miliónů eur (3,9 miliardy Kč) z 1,34 miliardy eur před rokem.

Tržby společnosti se snížily na 5,85 miliardy eur z úrovně 7,35 miliardy eur v prvním čtvrtletí 2012. Analytici očekávali meziroční pokles tržeb jen o necelých 12 procent na zhruba 6,5 miliardy eur.

Prodej telefonů Lumia se proti předešlému čtvrtletí zvýšil o 27 procent na 5,6 miliónu, což se shodovalo s očekáváním. Celkový odbyt telefonů Nokia se ale propadl o 30 procent na 55,8 miliónu. Podle firmy v tom hrála roli silná konkurence na trhu a silnější sezónní pokles poptávky.

Tržby divize mobilních přístrojů a služeb klesly o 32 procent na 2,9 miliardy eur. Nečekaný pětiprocentní pokles výnosů zaznamenala i divize síťových zařízení Nokia Siemens Networks.

Nové trhy 

Nokia v poslední době rozšířila prodej chytrých telefonů Lumia s operačním systémem Windows na nové trhy, jako je Čína. I tak ji ale nadále válcují konkurenti v čele se společnostmi Samsung a Apple. I mírné zlepšení finanční situace však dává firmě více času na ozdravná opatření a obrat v hospodaření.

Nokia byla 14 let největším výrobcem mobilních telefonů na světě, z první příčky ji ale nedávno sesadil jihokorejský konkurent Samsung. Firma poprvé po více než 20 letech nevyplatí z loňského hospodaření žádnou dividendu. Generální ředitel Stephen Elop již ve snaze zlepšit hospodaření Nokie propustil více než 20 000 zaměstnanců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám