Hlavní obsah

Za březnovým kybernetickým útokem stála KLDR, uvedla Jižní Korea

Severní Korea byla odpovědná za kybernetický útok typu DDoS, který minulý měsíc vyřadil z provozu desítky tisíc počítačů a serverů jihokorejských médií a bank. Oznámili to ve středu vyšetřovatelé v Soulu.

Článek

Podle vyšetřovatelů prvotní šetření incidentu poukazuje na severokorejskou, armádou vedenou špionážní agenturu coby pachatele, napsala agentura AP. Jižní Korea původně z útoku obvinila Čínu, ale to vzápětí odvolala jako omyl.

Vyšetřovatelé odhalili podobnosti mezi březnovým počítačovým útokem a minulými kybernetickými útoky připisovanými severokorejské špionážní agentuře. Mezi nimi bylo i 30 "recyklovaných", už v minulosti použitých škodících programů, které byly zjištěny mezi 76 programy použitými při útoku, uvedl oficiální činitel jihokorejské agentury pro bezpečnost internetu Čon Kil-so.

Podle zjištění vyšetřovatelů bylo použito šest počítačů v Severní Koreji. Zdá se, že útok byl plánován zhruba osm měsíců, dodal Čon. "Našli jsme důkazy, že útok byl připraven nesmírně pečlivě," řekl novinářům.

Útok z 20. března letošního roku zasáhl 48 000 počítačů a serverů, narušil provoz bank na dva až pět dní a do svých počítačových systémů se nemohli připojit ani zaměstnanci tří velkých televizních stanic. Incident nezasáhl vládní úřady či jiné sítě klíčové infrastruktury, jako jsou elektrárny či veřejná doprava.

Napětí na Korejském poloostrově stoupá

Obvinění přichází v době, kdy napětí na Korejském poloostrově stoupá. KLDR každý den přichází s novými výhrůžkami vůči Jižní Koreji a USA. Reaguje tak na nové sankce, které na severokorejský režim uvalila Rada bezpečnosti OSN za únorový jaderný test. Trnem v oku jsou Pchjongjangu také pravidelné vojenské manévry jihokorejské a americké armády.

Co je DDoS

Útok DDoS (Distributed Denial of Service) má vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server.

Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Experti jsou přesvědčeni, že Severní Korea cvičí početné týmy "kybernetických bojovníků", a varují, že by Jižní Korea a její spojenci měli být připraveni na možné útoky proti klíčovým počítačovým systémům infrastruktury či armády. Kdyby se konflikt mezi Korejemi přesunul do kybernetického prostoru, pak by hustě připojená i propojená Jižní Korea mohla ztratit víc než Severní Korea, která z větší části zůstává mimo počítačovou síť.

Reklama

Výběr článků

Načítám