Hlavní obsah

V Česku je více zavirovaných počítačů než v Německu i Rakousku

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počítačová gramotnost lidí se neustále zvyšuje. I přes snahu zabezpečit své domácí sestavy antivirovým programem nebo firewallem je ale podle bezpečnostních expertů v Česku více zavirovaných PC než v sousedním Německu a Rakousku. Vyplývá to z analýzy společnosti Kaspersky Lab.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Celá řada antivirových programů podle bezpečnostních expertů nedokáže počítače ochránit spolehlivě. Roli ve výsledcích ale může hrát i nesprávné nastavení softwaru, které počítačovým pirátům zjednodušuje práci.

„Data, která naši experti obdrželi, znovu potvrzují, že hrozby se množí tak rychle, že se s nimi vždy nedokáží vypořádat ani dnešní bezpečnostní řešení,“ uvedl Oleg Išanov, ředitel antimalwarového výzkumu společnosti Kaspersky Lab.

Nejhorší je situace v Rusku a na Ukrajině

O nelichotivé první místo v počtu nakažených počítačů vybavených antivirem se dělí Rusko, Ukrajina, Bělorusko, Kazachstán Indonésie, Thajsko, Filipíny Vietnam, Indie a Egypt. V těchto zemích byly škodlivé kódy nalezeny na více než deseti procentech testovaných strojů.

Česko si společně se Skandinávií vedlo lépe. Počet zavirovaných počítačů u nás přesahuje tři procenta. Prvenství získalo kromě Německa a Rakouska také Švýcarsko, kde se počet zavirovaných strojů pohyboval pod třemi procenty.

Data sbírali bezpečností experti od začátku letošního roku prostřednictvím webového nástroje Security Scan, který umožňuje zkontrolovat počítač, zda neobsahuje viry. Anonymního průzkumu se účastnilo více jak 250 tisíc lidí. Stroje bez nainstalovaného antiviru byly z analýzy vyřazeny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám