Hlavní obsah

Šéf Applu Tim Cook podlehl kritice a omluvil se čínským zákazníkům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Apple čelila poslední dva týdny kritice ze strany čínských státních médií kvůli nedostatečnému záručnímu servisu, který nabízí u svých výrobků. Šéf amerického počítačového giganta Tim Cook nakonec tlaku podlehl a tamním zákazníkům se omluvil, uvedla agentura Reuters.

Foto: Reuters

Šéf firmy Apple Tim Cook

Článek

Čínská státní televize CCTV a jiná média kontrolovaná komunistickou vládou americké společnosti v minulých více než dvou týdnech mimo jiné vytýkala, že její roční lhůta pro záruční servis je mnohem kratší, než Apple poskytuje na jiných trzích, a vinila ji z "arogance".

Čína je pro Apple hlavní výrobní základnou a firma plánuje razantní expanzi na jejím rychle rostoucím trhu. Apple kritiku zpočátku odmítal, ředitel společnosti Tim Cook ale v pondělí na regionálním webu společnosti zveřejnil omluvu.

"Uvědomujeme si, že vzhledem k nedostatečné vnější komunikaci někteří považují postoj Applu k odezvě zákazníků za arogantní, nedbalý či lhostejný," uvedl podle agentury Reuters v prohlášení napsaném v čínštině a omluvil se v něm zákazníkům za veškerá nedorozumění a pochybnosti.

Vedení Applu bylo loni na omluvy skoupé

Přitom ještě koncem loňského roku bylo vedení amerického počítačového giganta na omluvy skoupé. Britský soud v červenci Applu nařídil, aby na své webové stránce zveřejnil omluvu Samsungu. Jihokorejská firma si však stěžovala, že tato "omluva" obsahovala matoucí odkazy na rozhodnutí německých a amerických soudů a je "nepřesná a zavádějící".

Soudci nakonec se stížností konkurenční firmy souhlasili a nařídili Applu sepsání a vystavení nové omluvy. [celá zpráva]

Rychlá reakce vedení Applu na čínském trhu ale není zas tak překvapivá. Cook již dříve upozornil, že druhá největší ekonomika světa je pro Apple klíčová. Tržby společnosti v oblasti širší Číny, kam se počítá i Tchaj-wan a Hongkong, v prvních třech měsících letošního roku podle agentury AP činily 6,8 miliardy dolarů (136,3 miliard Kč). Je to o 67 procent víc než ve stejném období před rokem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám