Hlavní obsah

Potápěči v Egyptě přeřezávali podmořské internetové kabely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Egyptská pobřežní hlídka zdržela tři potápěče, kteří se pokoušeli poškodit podmořský kabel pro šíření internetové komunikace. Oznámil to ve čtvrtek v Káhiře mluvčí egyptské armády. Podle agentury Reuters jde o první náznak toho, že za zpomalením komunikační sítě, na které si stěžovali uživatelé v Egyptě, mohou stát zločinci.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Egyptští uživatelé internetu si od minulého týdne stěžovali na zpomalení komunikace.

Článek

Egyptská patrola kontrolovala rybářskou loď nedaleko středomořského přístavu Alexandrie. Zadržela přitom tři muže právě ve chvíli, kdy přeřezávali podmořský kabel. O motivech jejich činu se zpráva armády nezmiňuje. Kabel patřil společnosti Egypt Telecom, která je v regionu monopolním správcem podmořských kabelových sítí.

Egyptští uživatelé internetu si od minulého týdne stěžovali na zpomalení komunikace. Kabelový operátor Seacom nedávno uvedl, že bylo přerušeno několik kabelů spojujících Evropu, Afriku a Blízký východ. Poruchy byly odstraněny, ale krátce nato se objevily znovu.

Problémy s provozem podmořských kabelových síti se v Egyptě objevovaly už v minulosti. Experti je ale přičítali nehodám, k nimž docházelo při kontaktu kabelů s lodními šrouby projíždějících plavidel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám