Hlavní obsah

Revoluce v kinematografii: část filmu budete sledovat na displeji telefonu

Amsterodam

Chytré telefony dnes běžně používáme při hraní her, čtení e-mailů i brouzdání po internetových stránkách. Potřebovat je budeme brzy ale i v kině. Počítá s tím nizozemský thriller App, který po divácích vyžaduje, aby si v kině zapnuli smartphony, na nichž uvidí další části filmu. Film pojednává o záhadné osobní aplikaci, která má uživatelům mobilních telefonů pomáhat, ale obrátí se proti nim.

Upoutávka na nizozemský thriller App

 
Článek

Záporný hrdina je aplikace nazývaná Iris, což je shodou okolností jméno osobního asistenta v iPhonech firmy Apple Siri napsané pozpátku. Ve filmu přebere kontrolu nad chytrým telefonem hrdinky, jednadvacetileté studentky psychologie Anny.

"Chtěli jsme udělat film o mobilních telefonech, o tom, jak se technologie může obrátit proti nám," řekl agentuře AFP Edvard van 't Wout z produkční společnosti 2CFilm během promítání pro tisk. Je to podle něj poprvé, co bude v kinech využita technologie "druhé obrazovky".

Asistentka Siri v akciVideo: Apple

Film proto začíná tradiční žádostí kin - jen naopak - když návštěvníky prosí, aby si "laskavě zapnuli své mobilní telefony". K propojení s filmem je potřeba stáhnout do chytrého telefonu speciální aplikaci. Použity mohou být i počítačové tablety.

Filmový obsah v rámci aplikace pak v určitých místech filmu spouští pro lidské ucho neslyšitelné signály v soundtracku snímku. Divákům se začnou na displeji telefonu objevovat němé části zápletky, jako jsou textové zprávy mezi hrdinkou a její nejlepší kamarádkou, novinová zpráva o sebevraždě na plátně nebo to, co sama hrdinka vidí na svém telefonu.

Thriller, který je přístupný od dvanácti let, se dá sledovat i bez mobilu, ale pak "o kus přijdete", upozornil režisér Bobby Boermans. Podle jeho slov byla tvorba filmu tak trochu jako psaní dvou scénářů. Některé pasáže na plátně byly úmyslně protaženy, aby diváci měli dost času vstřebat informace z malého displeje, než znovu zvednou oči k plátnu.

O technologii Siri

Technologií Siri od Applu již nyní disponují počítačové tablety iPad i chytré telefony iPhone, funguje v podstatě jako osobní asistentka. Jednoduše jí nadiktujete zprávu, kterou má odeslat e-mailem, nebo se jí zeptáte na aktuální dopravní informace.

A to vše pouze hlasovými povely - samotného přístroje se nemusíte ani dotknout. Zatím však podporuje pouze anglický jazyk.

Technologie Siri se z hardwaru od Applu rozšíří v tomto roce i mezi vozy Ferrari. Řidič bude moci hlasové povely využít po stisku příslušného tlačítka. Poprvé by se jablečná elektronická asistentka měla objevit u nového čtyřmístného modelu.

V Nizozemsku bude mít film premiéru 4. dubna. Pro zahraniční trh se chystá dabing do angličtiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám