Hlavní obsah

Startup Kids: podnikat může každý, kdo má notebook a internet

Novinky, mif

V pražském kině Světozor proběhla ve čtvrtek večer akce nazvaná The Startup Kids, kde se promítal i stejnojmenný dokumentární film. Ten se snaží nápadité jedince inspirovat a ukázat jim cestu těch nejúspěšnějších, koneckonců „podnikat může každý, kdo má notebook a internet“. Cílem akce je sjednotit českou a slovenskou startupovou scénu a ukázat investorům, že tyto země mají co nabídnout.

Trailer k filmu The Startup KidsVideo: Startup Kids

 
Článek

Večer odstartovala diskuse s významnými osobnostmi o české startupové scéně. O svých začátcích i zkušenostech z podnikání hovořili Lenka Kučerová (StartupYard), Ondřej Bartoš (Credo Ventures), Vít Horký (Brand Embassy) a Felix Geyr (Telefónica).

Foto: Vojtěch Heřmánek, H1.cz

Startup

„Startupy jsou vysoce návykový životní styl. Někteří lidé na nás koukají přes prsty s tím, že jsme workoholici, ale já to miluju,“ uvedl Bartoš. Jeho slova potvrdil Horký: „Díky startupům můžete potkat mnoho skvělých lidí.“

O tom, jaké je to vést firmu se stovkami zaměstnanců, která vznikla ze startupového projektu, pak hovořil jeden ze čtyř spoluzakladatelů společnosti H1 David Špinar. Vyzdvihl především to, jaké přednosti přináší zařazení žen do top managementu.

Foto: Vojtěch Heřmánek, H1.cz

Startup

Poté již proběhlo promítání samotného filmu The Startup Kids, který přináší otevřené rozhovory a příběhy zakladatelů úspěšných firem, jako jsou Vimeo, Soundcloud, Kiip, InDinero, Dropbox či Foodspotting.

Hodinový snímek je nabitý pozitivní energií a po jeho zhlédnutí máte sto chutí dát výpověď v práci a začít věnovat veškerou energii svým vlastním projektům. A přesně o to dvěma mladým islandským podnikatelkám při jeho natáčení šlo.

Foto: Vojtěch Heřmánek, H1.cz

Startup

Vala Halldorsdottir a Sesselja Vilhjalmsdottir si samy na vlastní kůži vyzkoušely, jaké to je vytvořit úspěšný startup. V roce 2009, kdy Island postihl ekonomický kolaps, vytvořily tamní nejúspěšnější stolní hru Heilaspuni. Kromě dokumentu The Startup Kids se nyní věnují i novému startupu – mobilní aplikaci KinWins.

Další promítání filmu The Startup Kids jsou naplánována v Ostravě, Hradci Králové či Bratislavě. Akce se včetně doprovodného programu uskuteční také v pátek 8. března v sálu Břetislava Bakaly v Brně. Partnery projektu jsou společnosti Seznam.cz, Kentico, H1.cz, Wayra, Node5, Jihomoravské inovační centrum, InovaJet The Spot a StartupYard.

Foto: Vojtěch Heřmánek, H1.cz

Startup

Co je to startup?

Pojem startup označuje novou firmu nebo začínající projekt, jehož tvůrci jsou na samém začátku podnikání. Poprvé začal být používán před rokem 2000, kdy v zámoří vzniklo během internetové horečky mnoho takovýchto společností. V posledních letech zažívají startupy opět renesanci.

Seznam.cz podporuje startupy

Společnost Seznam.cz se minulý měsíc zapojila do běhu akcelerátoru StartupYard. S 10% podílem se stala jedním z pěti investorů tohoto projektu, který podporuje mladé podnikatele. Česká internetová jednička jim nabídne zkušenosti odborníků a těm nejúspěšnějším i finanční podporu na vlastní inzerci.

„StartupYard jsme podporovali v loňském roce naším know-how a nabídkou možnosti inzerce v Skliku pro jednotlivé týmy. Letos jsme se rozhodli vyzkoušet si i investorskou pozici. Budeme tedy o něco těsněji sledovat práci jednotlivých týmů a více se zapojíme do předávání konkrétních zkušeností, které na českém on-line trhu máme,“ uvedl Pavel Zima, generální ředitel Seznam.cz.

Seznam.cz se tak stal pátým investorem projektu. Mezi další podporovatele české odnože StartupYard patří Credo Ventures Ondřeje Bartoše, Michal Illich, Petr Ocásek a nově i Robin Raszka. V rámci šestiměsíčního programu mají mladí podnikatelé šanci přijít se životaschopným produktem, který bude způsobilý si na sebe vydělat a přinést další možný kapitál na vlastní rozvoj.

I letos plánují zástupci Seznamu poskytnout podnikatelům v rámci StartupYard odborníky, kteří jim předají svoje zkušenosti z různých oborů, v nichž firma podniká.

Více informací o projektu StartupYard naleznete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám