Hlavní obsah

Facebook má na krku žalobu kvůli tlačítku „To se mi líbí“

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Facebook čelí v americké Virginii žalobě kvůli porušení patentových práv na tlačítko „To se mi líbí“, pomocí kterého uživatelé označují oblíbené příspěvky svých přátel. Tento prvek je přitom považován za jeden z hlavních stavebních kamenů této sociální sítě.

Foto: facebook

Tlačítko „To se mi líbí“ na Facebooku

Článek

Na soud se obrátila nizozemská společnost Rembrandt Social Media, která zastupuje vdovu po držiteli práv, zesnulém programátorovi Joannesovi Jozefovi Everardusovi van Der Meerovi. Ten si nechal stejnou funkcionalitu patentovat pro svou vlastní síť Surfbook v roce 1998, tedy pět let předtím, než padla o Facebooku první zmínka.

„Věříme, že naše patenty představují důležitý základ sociálních médií, jak je dnes vnímáme. Očekáváme, že soudce i porota dospějí ke stejnému závěru na základě námi předložených důkazů,“ uvedl právník Tom Melsheimer, který ve sporu zastupuje společnost Richardson.

Podle něj používá Facebook tlačítko zadarmo a bez jakéhokoliv souhlasu. O případných finančních kompenzacích však odmítl spekulovat. Zástupci Facebooku se k obžalobě nevyjádřili.

Označení oblíbených příspěvků na webu používají i další sociální sítě, například Google+. Není tedy vyloučeno, že bude společnost Rembrandt Social Media vymáhat patentová práva i na dalších firmách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám